Особлива пенсія в Україні: хто має на неї право і з якого віку

За яких обставин призначають такі виплати

Розмір пенсії в Україні залежить від багатьох чинників.

Більшість українців отримують мінімальні виплати, яких ледве вистачає на життя. Утім, частина громадян можуть розраховувати на більші розміри державної допомоги.

До отримувачів «особливих» пенсій належать, зокрема, люди з інвалідністю. Розмір їх виплат пов'язаний із групою інвалідності - першою, другою чи третьою.

Страховий стаж цим людям для отримання пенсії також необхідний. Важливим є і те, в якому віці людина повністю або частково втратила працездатність - до працевлаштування, під час або після закінчення. Тут є деякі нюанси.

Якщо людина отримала інвалідність внаслідок трудового каліцтва або ж професійного захворювання, то стаж при нарахуванні їй пенсії по інвалідності, не враховується.

Натомість, для інвалідів І, ІІ і ІІІ групи загального захворювання обов'язкова наявність певного страхового стажу.

Людям віком до 25 років, щоб отримувати пенсію по інвалідності, необхідно мати 1 рік стажу, до 28 років - 2 роки стажу, від 29 до 31 року - 3 роки стажу, від 32 до 34 років - 4 роки стажу. Тобто щодва роки кількість необхідного стажу для отримання пенсії збільшується на рік.

Якщо ж інвалідність була отримана після досягнення пенсійного віку, то пенсію по інвалідності можна оформити за наявності 15 років страхового стажу. А якщо достатньої кількості років немає, то людині з інвалідністю призначать соціальну допомогу, яка складає прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність (з 1 липня цього року – це 1712 грн).

Пенсія по інвалідності призначається довічно або ж на весь період інвалідності. А безстроково отримуватимуть пенсії по інвалідності українці, які вже досягли пенсійного віку.

Особи з інвалідністю 1 групи отримують 100% пенсії за віком, особи з інвалідністю 2 групи - 90% пенсії за віком, особи з інвалідністю 3 групи - 50% пенсії за віком.

Якщо ж у людини з інвалідністю 2 і 3 групи є необхідний страховий стаж, то розмір її пенсії може дорівнювати пенсії за віком. Знову ж таки, тут має значення вік, у якому людині встановили інвалідність.

Крім того, люди з інвалідністю можуть розраховувати і на надбавки - на догляд чи на утриманців, додаткові пенсії, індексації, а також пенсії за особливі заслуги перед Україною (якщо людина з інвалідністю має на них право).

За матеріалами Today.ua

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень