Ринок оренди житла після цього рішення обвалиться. Що планують впровадити в Україні 

Це рішення, яким десятки років користуються по всьому світу

Оренду житла в Україні планують зробити доступнішою. Низка рішень має впровадити соціальну оренду. 

Йдеться про житло, яка перебуватиме у власності громад, і його здаватимуть за цінами, куди менше нинішніх ринкових. Передусім це можливість проживати в окремій квартирі для тих, хто має невеликі заробітки. 

Така ідея виникла передусім через велику кількість ВПО, приблизно 4 мільйони людей, які одномоментно залишилися без даху над головою, і без можливості сплачувати захмарні забаганки власників квартир. 

Більшість рієлторів схвально відгукуються про нинішній ринок нерухомості, і кажуть, що ціни на квартири регулює попит. Щоправда, усі сторони у цій ситуації не почуваються захищеними. До орендарів існують дивні вимоги (як то не мати дітей, не мати тварин, упереджене ставлення до ВПО чи людей з інших країн). За бажанням власника орендарів можуть виселити. Але й орендодавці не в кращій ситуації, вони не мають захисту  від випадків вандалізму, недобросовісної поведінки орендарів.

Змінити такі правила на ринку може запуск соціальної оренди. 

Поява в Україні такого соціального житла, по-перше, суттєво змінила б конʼюнктуру ринку оренди. Оскільки ціни на його оренду будуть нижчими, ніж ринкові, приватні гравці будуть змушені переглянути свої – подекуди взяті з довідника «стеля». По-друге, соціальна оренда відбуватиметься виключно «в білу», а це означатиме безпеку для орендарів, – каже голова Комітету ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк.

Крім того, виходячи з розміру зарплати та вартості оренди Україна має найменший доступ до житла. Наприклад,  в Німеччині, на середню зарплату можна орендувати 4,66 квартири (тобто на 10 середніх зарплат – 46 квартир), то в Україні – всього 1,64 квартири. Це найгірший показник у Європі.

Соціальне житло складатиметься з трьох типів об'єктів:

  • багатоповерхівки, які вже є у власності громад (часто вони потребують ремонту, відновлення);
  • багатоповерхівки, які побудують за гроші міжнародних партнерів;
  • багатоповерхівки, які в майбутньому побудують за рахунок сплаченої соціальної оренди.

Для формування цього фонду проведуть інвентаризацію всіх обʼєктів, які є у громади.

Крім того, міжнародні партнери готові надати для цього 200 млн євро (мова про Європейський інвестиційний банк). І в перспективі, платежі які люди платитимуть за оренду соціального житла, йтимуть на будівництво нового соціального житла. 

Ціна оренди може бути прив'язана до різних показників – доходу претендента, середньої ринкової ціни за оренду, а також від характеристик житла та витратності його утримання.

Орган місцевого самоврядування, який надаватиме соціальне житло, буде проводити щорічний моніторинг доходів наймача та членів його сім'ї, які проживають разом з ним, за попередній рік.

Варіантів винайму теж буде кілька, довгострокова оренда та короткострокова. Щодо оплати - варіанти теж опрацьовують. Наприклад частину вартості оренди оплачує громадянин, іншу  буде субсидіювати держава. 

Затягувати з рішенням ми не можемо, оскільки ухвалення нового житлового законодавства – обовʼязкова умова програми Ukraine Facility, за якою Україна отримує від ЄС 50 млрд євро на потреби відновлення до 2027 року. Тож ми мусимо це зробити. Втім, це не означає, що потреба у новій житловій політиці зумовлена тільки можливістю отримання коштів від ЄС, – каже Шуляк.

Джерело: OBOZ.ua

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Знайдено автомобільні номера

  Знайдено автомобільні номера ВК1273НА , ВК7773ВК

Більше оголошень