Податкова вміє визначати власників житла, які здають його за тіньовою схемою

Тобто не сплачують податок з отриманого прибутку

Тіньовий бізнес оренди житла може тягнути на мільйони доларів щомісяця. Видання Еспресо.Захід наводить приклад Львова, де ринок оренди нерухомості можна оцінити в понад 1,5 мільйона доларів щомісяця. Станом на середину березня середня оренда квартири на місяць у Львові коштує 500 доларів, і у базі було близько 3000 об’єктів. Це приблизно 1,5 млн доларів, або 58 млн грн на місяць. І близько 80-90% цих коштів – у тіні.

В Україні не заборонено здавати житло в оренду, навіть якщо людина не зареєстрована як підприємець що надає такі послуги. Але фізична особа яка квартиру, має сплачувати із заробітку податок на доходи фізичних осіб (18%) та військовий збір (1,5%).

Тож за приблизними рахунками, якщо припустити що всі ці квартири здають фізичні особи, то це понад 11,3 млн грн податків щомісяця.

Орендодавці зобов’язані щороку подавати декларацію про доходи. До 1 травня цього року зобов'язані подавати річну декларацію за 2023 рік ті, хто здавав нерухомість в оренду (або мав інші доходи, які обов’язково декларувати). Але добровільно складати декларацію та платити податки люди не поспішають. Тож податкова служба активізувала пошук тих, хто здає житло в оренду, але не декларує цих доходів.

Податкові органи Львівської області регулярно моніторять відкриті соцмережі та інтернет-майданчики щодо оренди нерухомості на предмет актуальних оголошень про продаж та оренду житлової нерухомості. Також є співпраця з суб’єктами господарювання, які надають посередницькі послуги з оренди нерухомості.

 

Відповідно до Податкового кодексу, рієлтори зобов’язані надсилати інформацію про укладені за їх посередництвом цивільноправові угоди про оренду нерухомості до органів контролю за місцем своєї реєстрації. За порушення порядку та строків подання такої інформації рієлтор несе відповідальність, – каже начальник управління оподаткування фізичних осіб ГУ ДПС у Львівській області Володимир Коваль.

Минулого року у податківців з’явився інструмент, який дає можливість виявляти тих, хто має у власності кілька об’єктів нерухомості. У 2023 році імпортували дані Державної реєстраційної служби до баз даних податкової. Завдяки цьому лише на Львівщині кількість об’єктів, на які нараховують податок з нерухомості, зросла більш як на 55 тисяч.  

У багатьох випадках ще необхідно довести факт, що люди які проживають у квартирі справді орендують її і платять за це гроші. Найчастіше власників «здають» у податкову службу незадоволені орендарі, яких, скажімо, передчасно попросили з’їхати або раптово підвищили ціну. 

Якщо податкова служба доведе, що особа неофіційно здавала майно в оренду, то має право самостійно визначити суму податкового зобов'язання, але не пізніше ніж через 1095 днів після останнього дня подання декларації. 

За ухилення від сплати податків передбачена відповідальність і штраф може сягати від 51 до 85 тисяч гривень (Ст. 212 ККУ).

Джерело: Еспресо.Захід

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень