Неповнолітні можуть літати за кордон без батьків: що треба знати рівнянам про зміни

Роз’яснення про постанову Кабміну

Діти віком до 16 років можуть літати за кордон без батьків. Але за їхньою згодою і у супроводі членів екіпажу повітряного судна, на якому вони прямують.

Такі зміни передбачені нещодавньою постановою Кабміну.

Нова постанова Кабінету Міністрів України від 4 липня 2018 року № 527 внесла зміни до Правил перетину державного кордону громадянами України.

Також із поточного року не потрібна згода на тимчасовий виїзд дитини за кордон одного з батьків, який понад півроку боргує аліменти.

Відповідні зміни внесли у 157 статтю Сімейного кодексу України, говорить головний спеціаліст зі зв‘язків з громадськістю та ЗМІ обласного управління ДМС Валентина Іванюк:

- Цьогоріч передбачене право виїзду за кордон дітей без нотаріального чи судового рішення.

 

Той з батьків, з ким за рішенням суду проживає дитина, самостійно вирішує питання стосовно тимчасового виїзду дитини за межі України з ціллю лікування, навчання, відпочинку, при наявності довідки, виданої органом виконавчої служби про наявність заборгованості по сплаті аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за 6 місяців.

Довідку про наявність заборгованості видає державна виконавча служба протягом 10 днів і дійсна вона місяць. Тобто, жодних додаткових рішень суду не потрібно.

У іншому разі, як і раніше, на перетин кордону з дитиною, треба дозвіл мами чи тата, який залишився вдома.

Постанова привела у відповідність до європейського законодавства порядок перетину держкордону для дітей, які народилися за кордоном.

У разі, якщо діти прямують у супроводі одинокої матері, достатньо мати паспортний документ і свідоцтво про народження, видане компетентними органами іноземної держави, що не містить відомостей про батька дитини та завірене встановленим порядком, йдеться в урядовій постанові.

Крім того, у ДМС нагадують, що для виїзду та в`їзду в нашу державу дітям необхідний виключно закордонний біометричний паспорт.

Він дійсний 4 роки, а відбитки беруть тільки з 12-річного віку.

 

Проїзний документ дитини, котрий видавали до жовтня 2016 року, чинний до завершення його терміну дії.

За словами Валентини Іванюк, з 2019 року таких документів уже не буде.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ілона Радзівіл

Ілона Радзівіл

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень