Хотіли «безвіз», а отримали «безвиїзд»: чому рівняни не можуть виїхати за кордон

Люди втрачають і гроші, і відпустки

Рівняни втрачають свої відпустки через затримку із виготовленням біометричних паспортів для виїзду за кордон.

Люди скаржаться, що не отримують документів вчасно і ті, хто заплатив за термінове виготовлення паспорта, тобто, впродовж 7-ми днів. А отримати документ можуть і на 10 днів пізніше.

Зокрема, наша слухачка Мирослава повідомила, що «держава вкрала у неї 5 днів дії паспорта».

Документи на термінове (впродовж 7-ми робочих днів, - ред.) оформлення документів на виготовлення біометричного закордонного паспорта вона подала 10 липня. Отже, мала отримати паспорт 19 липня. Утім, фактично, у руках Мирослави паспорт опинився лише 27 липня. Але, з датою видачі, вказаною у паспорті – 22 липня.

Тож поїздку у Болгарію – скасували.

Схожою ситуацією поділився рівнянин у спільноті в соціальній мережі.

 

Утім, цькування ЦНАПу тут безпідставне - каже керівник Центру надання адмінпослуг. 

Така ж сама ситуація і у відділах ДМС і навіть у ДП «Документ».

Причина у тому, що державне підприємство «Поліграфкомбінат «Україна», яке друкує паспорти, не встигає впоратися з напливом охочих отримати біометрику, говорить керівник ЦНАПу Юлія Шигорєва:

- Ще 8 липня на сайті Державної міграційної служби була оприлюднена їхня офіційна позиція: не справляється з друком «Поліграфкомбінат «Україна». І є випадки, коли люди здають документи терміново, а їх затримують на 5-6 днів, тиждень. Якщо це не терміново – то затримки до двох тижнів.

Вона зауважила, що у ЦНАПі обслуговують по 2 сотні людей за день, стільки ж в ДМС, а у паспортному сервісі «Документ» - ще більше. І це йдеться лише про Рівне.

Водночас, на сайті держпідприємства «Поліграфкомбінат «Україна» йдеться, що вони максимально збільшило свої виробничі потужності - на 35 %. Це дозволило у червні 2017 року виготовити та персоналізувати 300 тис. документів.

Це втричі більше, порівняно з аналогічним періодом торік.

А от, відшкодувати свої витрати на втрачену поїздку – швидше за все, шансів немає.

Принаймні, за нашими даними, подібних справ юристи не розглядали.

Якщо деякі страхові компанії пропонують Вам убезпечити себе, наприклад, від ненадання візи, то у ситуації із біометричним паспортом перестрахувати себе - неможливо.

Директор ЦНАПу Юлія Шигорєва сподівається, що ажіотаж із бажанням отримати біометричний паспорт для виїзду закордон вщухне наприкінці вересня.

До слова, ми збираємося надіслати інформаційний запит на держпідприємство з проханням повідомити, чи позивалися українці у суд через затримку із виготовленням паспортів.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ілона Радзівіл

Ілона Радзівіл

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень