Гінеколог з Рівного розповіла, який вірус провокує рак і у жінок, і у чоловіків

​І як зберегти життя пояснила лікар з Оксфорд Медікал Рівне

Чи не щодня у мешканців Рівненщини діагностують онкологічні захворювання. Причин безліч: від нездорового способу життя до генетичних схильностей. Рак не має вікових і соціальних обмежень. Хворіють і немовлята, і заможні люди.

Проте усі лікарі одностайні у тому, що лише на регулярних медоглядах можна виявити початок захворювання і побороти його.

Радіо Трек розпочинає серію інтерв’ю з лікарем-гінекологом. Адже у жінок найчастіше діагностують онкозахворювання грудей і органів малого тазу. Зокрема, ми поспілкувалися зі спеціалістом клініки Оксфорд Медікал Рівне – Лілією Іванюк.

Це лікар з багаторічним досвідом, якого рекомендують багато рівнянок.

Пані Лілія обрала першою темою для публікації захворювання, яке майже безсимптомно масово вражає людей. До того ж, стать – неважлива. Йдеться про вірус папіломи людини (ВПЛ).

- Пані Ліліє, поясніть, що це за вірус?

- Вірус папіломи людини  - це найрозповсюдженіша інфекція, що передається статевим шляхом. Цей вірус пошкоджує клітини епітелію та змінює їх. Близько 15 з них мають канцерогенні властивості і можуть викликати різні онкологічні захворювання шийки матки, матки, пеніса чи ануса.

- Розкажіть докладніше про шляхи зараження ВПЛ.

- Зазвичай, інфікування відбувається статевим шляхом. І навіть презервативи не захищають від вірусу. Вірус є на папіломах чи бородавках, тому контакт з ураженими ділянками шкіри партнера збільшує ризик зараження. Тобто заразитися можна навіть через глибокий петінг.

Також можливе зараження від матері до дитини під час пологів.

Дуже рідко трапляється побутове інфікування. Через контакт зі шкірою та слизовими оболонками зараженої людини. Ще рідше через забруднені предмети одягу, через предмети особистої гігієни та інше. 

- Чи може людина самостійно визначити наявність вірусу. Які симптоми недуги?

- Часто люди думають, що ВПЛ – це лише звичайні високі папіломи на тілі. Але вони можуть бути першими дзвіночками наявності вірусу, який перероджує клітини організми. 

Однак, на жаль, виражених симптомів хвороби немає. Ми виявляємо захворювання лише під час огляду і проведення досліджень.

Статистика говорить, що 80% населення інфіковані ВПЛ, але лише у 20% вірус вбудовується у хромосомний апарат і спричиняє патології. Тобто, якщо людина має високий імунітет і немає супутніх захворювань, вірус може побороти власна імунна система організму. Це, насправді, дуже розповсюджена інфекція. Наприклад, з власного досвіду можу сказати, що на 1000 жінок, яких я обстежила, 600-700 мають вірус папіломи людини.

- Чи існує якась профілактика?

- Необхідно, перш за все, виключити хаотичні статеві контакти. Вести здоровий спосіб життя, зміцнювати імунітет і позбутися шкідливих звичок. Не варто й поспішати з початком статевого життя. Важливим для кожної жінки чи чоловіка має бути правило щороку відвідувати лікаря і проходити обстеження на ВПЛ.

- Як людина може уникнути інфікування?

- Найдієвіший метод захистити себе від підступного вірусу – це вакцинація. Вона дає пожиттєвий захист від вірусу папіломи людини. Нині у провідних країнах світу вакцинація проти ВПЛ включена до обов’язкового переліку щеплень. В Україні поки лише планують запровадити обов’язкову вакцинацію. Однак нині пацієнти можуть придбати вакцину самостійно.

Щеплення необхідно починати робити до початку статевого життя. Дівчаткам і хлопчикам від 9-14 років проводять два щеплення. Підліткам від 15 років необхідно 3 дози вакцини. Дітей перед маніпуляцією обов’язково оглядає педіатр. Але важливим є те, що робити щеплення можна й у дорослому віці. Для цього необхідно здати аналізи, якщо ж ВПЛ у пацієнта немає, то вакцинацію необхідно обов’язково пройти. До речі, зробити щеплення можна у нашій клініці. Вартість однієї дози вакцини – 2000 грн.

Пані Лілія зауважила, що вилікуватися від вірусу – майже неможливо. Але не потрібно боятися. Якщо діагностували захворювання необхідно негайно розпочати лікування. Воно пригальмовує дію вірусу. Далі пацієнт перебуває під постійним спостереженням. Адже легше боротися з недугою, коли її тримати під контролем. Бо рак на 1 стадії – виліковний. А коли ж жінки не звертаються до лікаря кілька років до лікаря, то не завжди вдається врятувати життя.

Лікар каже, що у неї була пацієнтка, яка 7 років не відвідувала гінеколога.

Жінка мала непроліковану ерозію шийки матки і, коли звернулась за допомогою, у неї діагностували рак 4 стадії…

Лілія Іванюк каже, що просто дуже багато людей ігнорують своє здоров’я, посилаючись на сімейні та фінансові проблеми чи навіть страх.

Але не треба втрачати час. Необхідно берегти своє життя зараз.

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Юлія Вознюк

Юлія Вознюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень