Як захиститися від навали комарів: поради дерматолога з Рівного

Народні методи чи репеленти

Сезон нашестя комарів у розпалі. Страждають від укусів дорослі й діти.

Аби з'ясувати, як можна захиститися від комарів і як доглядати за шкірою після укусів Радіо Трек звернувся до дерматолога.

Анна Захожа

Лікар клініки Оксфорд Медікал Рівне Анна Захожа підтверджує, що зросла кількість пацієнтів, які мають ускладнення після укусів комах.

Тож, перш за все аби уникнути укусів необхідно вживати профілактичних заходів:

- Не одягати яскравий одяг, не використовувати парфуми, особливо з солодким ароматом. Все це притягує комах. 

 

Напої на вулиці пити у прозорому посуді, аби можна побачити, чи раптом не потрапили до склянки бджоли чи оси.

Аби вибрати безпечний засіб захисту від комарів, необхідно читати інструкцію на препаратах. Треба звернути увагу на рівень концентрації діючої речовини.

Зазвичай, говорить Анна Захожа, це – диетиламід :

- Якщо на етикетці вказано 40-50 % диетиламіду, то засіб призначений для застосування на одяг, взуття або москітну сітку.

 

Якщо вказано 25-30% диетиламіду, можна використовувати для шкіри та волосся.

 

Дітям краще обирати засоби, де концентрація диетиламіду від 5% до 15 %.

Засоби від комарів бувають двох видів: ті, які комах відлякують, і ті, що вбивають. Випускають їх у вигляді аерозолів, пластин, спіралей, електрофумігаторів, кремів,  свічок та інші. Найменш дієві, говорить лікар, браслети:

- Бо комарі просто оминатимуть ту зону, де є засіб. А кусають в інші ділянки тіла. Не раджу також і засоби на маслянистій основі, типу кремів. Діюча хімічна речовина проникає глибше у кровотік.

 

Це може спричинити утруднене дихання, головний біль, почервоніння, запалення шкіри і контактний дерматит.

 

Дуже обережним варто бути алергікам. Перш ніж почати користуватися засобом необхідно зробити аплікаційну пробу: невелику кількість репеленту нанести на внутрішню сторону передпліччя.

 

Щойно з’явиться почервоніння, свербіж чи набряк необхідно змити водою вражену ділянку шкіри і прийняти антигістамінні  засоби, каже Анна Захожа.

Анна Захожа зауважила, що всі засоби для захисту від комарів наносять на тіло дитини лише дорослі. Якщо це крем чи лосьйон, то мама спочатку розтирає засіб у своїх руках і лише потім тонким шаром наносить на шкіру дитині:

- Засіб використовуємо у відкритому приміщенні, або на вулиці. Уникаємо зони слизових, місця порізів.

 

Ніколи не наносимо репелент під одяг, це може викликати контактний дерматит. І завжди тримати хімічні препарати у недоступному місці для дітей.

Окрім протидії комарам необхідно знати, як доглядати за ділянками шкіри після укусу і чим знімати свербіж, говорить Анна Захожа:

- В першу чергу шкіру треба промити водою. Прикладаємо холодний компрес, він зніме набряк. Також можна приймати антигістамінні препарати.

 

Можна ще змішати 1% гідрокортизонову мазь з маззю Меновазин, змішуємо 1:1 і наносимо на ділянку укусів. Використовуємо 2-3 рази на день. Такий засіб має охолоджуючий ефект і підходить навіть для маленьких дітей.

 

Якщо укуси не сходять протягом тривалого часу обов’язково звернутися до лікаря. Бо трапляються випадки сильної алергічної реакції, коли настільки набрякають кінцівки, що просто не згинаються у суглобах.

З народних засобів для боротьби з комарами, Анна Захожа радить користуватися ефірними оліями. Наприклад, евкаліптом, ментолом, анісом чи геранню.

Лікар каже, що метод підходить тим, хто не хоче використовувати хімічні засоби:

- Рецепт простий. Ефірну олію додати до лосьйону для тіла. Це буде два в одному – і зволоження і захист.

 

Ще можна використовувати прянощі. Залити окропом 2-3 гвоздички, прокип'ятити, охолодити і залити у розпилювач. Інколи допомагає есенція ванілі, але я перевіряла на собі, то не дуже дієво.

 

Особисто собі я обираю спрей OFF.

Вибір препаратів захисту від комарів великий. Проте спеціалісти зауважують, чим ефективніший засіб від комарів, тим шкідливіший він для людей.

Наприклад, фумігатор (пристрій для випаровування антикомариної отрути) не рекомендують вмикати більше ніж на дві години.

Навіть коли виробник зазначає на упаковці, що можна на всю ніч. 

Якщо засіб радять використовувати лише на вулиці, не застосовуйте його вдома. Наприклад антикомарина спіраль, що димить.

Під час тління спіралі виділяються шкідливі для людини продукти горіння. Якщо запалити спіраль у приміщенні, то можна отруїтися, як чадним газом.

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Юлія Вознюк

Юлія Вознюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень