Лікар з Рівного розповіла, якою буває ціна татуювання, випадкового сексу та випивки

Ці речі можуть змінити життя на «до» і «після»

Нині в області три  види інфекцій найбільше вражають мешканців Рівненщини.

Це – кір, ВІЛ і гепатит.

Якщо про протидію щодо боротьби з першими двома інфекціями у суспільстві говорять постійно, то про гепатит чути значно рідше.

Тим часом, захворювання вражає тисячі мешканців області.

Ми підготували інтерв’ю з завідуючою Рівненського обласного гепатологічного центру Галиною Мартинюк.

Саме вона початку 90-х років першою в Україні почала вивчати гепатит. А гепатологічний центр Рівного, який створили у 2000 році, став одним з перших таких закладів в Україні. Нині тут надають консультативну та стаціонарну допомогу пацієнтам різних вікових груп з патологією печінки. 

Галина Мартинюк розповіла:

- Гепатит - загальна назва гострих та хронічних інфекційних запальних захворювань печінки. Найпоширенішими є три типи гепатиту -  А, В і С. Два останніх  є причиною 96%  всіх випадків смерті від гепатиту. Заразитися  гепатитом  А можна через брудні руки, погано оброблену їжу, посуд тощо. На відміну від першого типу, гепатити B і С  не передаються через воду. Лише передається через кров та біологічні секрети організму. Зараження відбувається під час незахищеного статевого контакту, внаслідок медичних маніпуляцій, відвідування манікюрних та тату-салонів.

- Які симптоми цих захворювань?

- Гострі форми гепатитів А і В розпізнати нескладно. Хворий відчуває слабкість, зниження апетиту, можливе підвищення температури, темніє сеча, знебарвлюється кал.

Головна ж ознака – жовтяниця: жовтіє шкіра та склери очей.

Найнебезпечнішим є гепатит С. Його ще часто називають «лагідним вбивцею». Захворювання тривалий час протікає майже безсимптомно. Людина може відчувати себе постійно стомленою, скаржитися на біль у суглобах, свербіж і втрачати час,  шукаючи спосіб вирішити проблему в інших спеціалістів.

- Яка кількість хворих на гепатит нині перебуває на диспансерному обліку в області? Та скільки нових випадків інфікувань реєструють щороку?

- Наразі у Рівному налічується понад 3500 осіб і загалом по області понад 11 тисяч хворих. У 2017 році внаслідок ускладнення  зафіксували 1251 випадків цирозу печінки. Близько 300 осіб померли. Протягом року до нашого центру звертається понад півтисячі осіб з хронічною формою перебігу захворювання. І щороку реєструють в середньому 150 хворих, у яких вперше діагностували гепатити В і С. Торік, наприклад, було 24 пацієнти з гепатитом В, і 120 осіб з гепатитом С.

- Раніше лікування хронічних форм гепатиту В і С було дуже дорогим для українців. Скільки коштуватиме терапія пацієнту зараз?

- Боротьба із гепатитом В може тривати роками, бо він менш чутливий до противірусної терапії.​ Стандартна тривалість лікування хронічного гепатиту С — 3-6 місяців. У середньому на терапію щомісяця необхідно 10 тисяч гривень. Однак з 2018 року в Україні запровадили боротьбу з гепатитом на державному рівні.

МОЗ закуповує необхідні препарати і, зазвичай, ми можемо надати безоплатне лікування кожному хворому.

Але варто зазначити, що вірус мутує і стає стійким до препаратів. Тож, коли пацієнт має можливість придбати нові сертифіковані препарати за власні кошти, лікування проходить якісніше. Але наголошую: ми стараємося забезпечити ліками усіх. Проте перед початком боротьби необхідно зробити повне обстеження. Воно вартує понад 5 тисяч гривень. Зазвичай, до нас пацієнти приходять з направленням від сімейного лікаря.

- Які люди перебувають у групі ризику?

- Хворіють усі – і немовлята, і люди у похилому віці. Новонароджені, зазвичай, інфікуються від матері.

- Серед пацієнтів вашого центру багато молоді?

- На жаль, багато. Так розплачуємося за модні татуювання, незахищені статеві контакти, зловживання алкоголем  та ін’єкційне вживання наркотиків.

- Як вберегтися від інфекції?

- Перш за все, треба вести здоровий спосіб життя, не зловживати спиртним, дотримуватися норм особистої гігієни. А також треба уникати випадкових сексуальних зв’язків. Ну, звісно ж необхідно, щоб дотримувались правил безпеки і знезараження у салонах краси, у стоматологічних кабінетах.

На завершення розмови, Галина Мартинюк зауважила, що чим швидше діагностовано гепатит і розпочато його лікування, тим воно буде результативнішим.

Нещодавно ми підготували інформацію про те, що думають лікарі з Рівного про медичну реформу.

Читайте про це тут.

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Юлія Вознюк

Юлія Вознюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень