Що думають лікарі з Рівного про медичну реформу (ФОТО)

Ми зібрали думки сімейних лікарів, які першими потрапили у «колесо» реформи

Сьогодні, 19 травня, відзначають Всесвітній день сімейного лікаря. Тож Радіо Трек з'ясував, які настрої у медиків після нововведень. Зокрема, у фахівців ЦПМСД «Ювілейний».

Нині понад 60 тисяч пацієнтів уклали угоди з лікарями цього закладу. Що становить 76 % від числа усіх рівнян, які раніше отримували тут медичну допомогу, повідомила директор установи Вікторія Покоєвчук.

Окрім зростання кількості охочих обрати лікаря саме у ЦПМСД «Ювілейний», вона каже, що до колективу увійшли два молодих спеціалісти. 

Щодо сімейних лікарів, то у закладі працює 55 фахівців сімейної практики.

І 12 з них уже набрали необхідну кількість пацієнтів, а саме – 1800.

Серед них і лікар з 25-річним стажем Тетяна Кіткайло. Своє здоров’я їй довірили 1812 осіб.

Вона зазначила, що після запровадження медичної реформи позитивні зміни помітили і пацієнти, і медперсонал. Тетяна Кіткайло каже, що завдяки появі оновленої процедури електронного запису у коридорах зникли черги:

За один прийомний день я можу прийняти 24 пацієнти. Черг немає. Можна записатися на два тижні наперед. Люди записуються на візит до лікаря через Інтернет вдома. Є й ті, хто ще приходить до реєстратури. Якщо необхідний повторний прийом, можна й записатися у кабінеті лікаря.

 

Окрім змін в організації роботи лікаря, нам збільшили забезпечення швидкими тестами та іншими витратними матеріалами. Тож тепер пацієнту, який скаржиться на біль в області серця ми можемо у кабінеті перевірити стан серцевого м’яза і виключити, наприклад, передінфарктний стан. Також нас забезпечили сумками сімейних лікарів. 

Зважаючи на вік наших пацієнтів ми складаємо перелік тих, кому треба пройти обстеження для ранньої діагностики захворювання. Поступово телефонуємо до людей  і повідомляємо про медогляд. Ми зацікавлені у тому, що б наші пацієнти були здорові.

Люди задоволені змінами. Пацієнти можуть зателефонувати і отримати консультацію телефоном. Іноді пересилають мені на Viber результати аналізів.

Необхідно й відмітити те, що змінився й підхід до розміру зарплати лікаря. Зарплата для тих лікарів, хто набрав необхідну кількість пацієнтів зросла втричі. А медсестра отримує половину окладу лікаря.

Ще більше пацієнтів у молодого спеціаліста Ігоря Захарченка. Йому 27 років, працює сімейним лікарем 3 роки. Окрім роботи у ЦПМСД, він ще й викладає. Нині у нього 1840 пацієнтів.

Ігор Захарченко також зауважив переваги впровадження електронного запису. Каже, таким чином стабілізували роботу лікаря і зменшили кількість стресових ситуацій у пацієнтів, які раніше годинами стояли у чергах. Тепер такого немає.

Серед захворювань, з якими найчастіше звертаються пацієнти, переважають серцево-судинні та діабет, зауважив Ігор Захарченко:

Найбільше лякає зростання кількості хворих на цукровий діабет II типу. Тож людям у групі ризику я завжди рекомендую перевірити рівень цукру у крові. Нещодавно на конференції професор кафедри ендокринології зауважила, що до 2040 року кількість таких хворих зросте майже вдвічі. Нині ж у світі близько 300 млн людей, які страждають цукровим діабетом.

Однією з причин такої сумної статистики є неправильне харчування. Міське населення майже не має доступу до якісних продуктів. Люди, які проживають у селі і споживають продукти власного виробництва мають більш екологічні продукти.

Не варто забувати й про стрес.

Ще б я дуже хотів, щоб до переліку безкоштовної діагностики ввійшла кардіограма з навантаженням. Наприклад, на велотренажері чи біговій доріжці. Такий метод дуже інформативний.

Секрету у тому, як молодий лікар зумів набрати необхідну кількість пацієнтів - немає, каже Ігор Захарченко. Раніше він працював лікарем на двох дільницях, був на замінах. Тож так вийшло, що більшість тих пацієнтів й уклали з ним декларації. Також прийшли колеги та студенти з університету. 

Сімейні лікарі, Тетяна Кіткайло і Ігор Захарченко, також зауважили позитивні зміни у зростанні зарплати медиків.

Якщо раніше лікар отримував близько 4,5 тисяч гривень. То тепер медик, який набрав достатню кількість пацієнтів, отримує понад 15 тисяч гривень. 

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Юлія Вознюк

Юлія Вознюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень