Що треба знати про закордонний паспорт і куди можна полетіти з id-карткою

Перед оформленням біометричного паспорта переконайтеся, що у вас його ще немає

У сезон відпусток кількість охочих отримати закордонний біометричний паспорт зростає. Однак, задля уникнення штучного ажіотажу, фахівці Державної міграційної служби радять визначитися, чи справді Вам необхідний цей документ.

Адже, з чинним паспортом старого зразка також все ще можна виїжджати за кордон за наявності візи.

Біометричний паспорт необхідно оформлювати, плануючи поїздку до Європи. Якщо у небіометричному документі наявна віза для відвідування країн Шенгенської угоди – потреби у біометричному паспорті немає, зазначають у ДМС.

Трапляється, що люди звертаються за біометричними паспортами і до кінця не розуміють, що це за документ, та плутають його з внутрішнім паспортом нового зразка у формі id-картки, що теж впливає на черги.

Говорить головний спеціаліст із зв‘язків з громадськістю та ЗМІ обласного управління ДМС Валентина Іванюк:

Досить часто з питання оформлення біометричного закордонного паспорта до підрозділів міграційної служби звертаються громадяни, які вже мають на руках такий документ, з наміром обміняти його на документ у формі пластикової карти.

 

Id-картка – це паспорт громадянина України нового зразка, який видають замість внутрішнього паперового аналога зразка 1994 року.

 

А закордонний паспорт і надалі видають у формі книжечки. Візуально зрозуміти, що документ біометричний, допоможе наявність під написом PASSPORT UKRAINE на обкладинці паспорта золотистого тиснення у вигляді мікросхеми.

Полетіти за кордон можна і з внутрішнім паспортом.

Якщо ви власник паспорта громадянина України у формі id-картки і маєте намір відвідати Туреччину, оформляти закордонний паспорт не потрібно.

З 1 червня 2017 року між урядами обох країн діє Угода, яка передбачає взаємні поїздки громадян за внутрішніми паспортами (id-картками).

Закордонні паспорти зразка 2015 року з безконтактним електронним носієм, так звані «біометричні», дозволяють їхнім власникам туристичні, гостьові поїздки та подорожі без оформлення віз до країн ЄС:

Австрії, Бельгії,  Болгарії, Великої Британії, Греції, Данії, Естонії, Ірландії, Іспанії, Італії, Кіпру, Латвії, Литви, Люксембургу, Мальти, Нідерландів, Німеччини, Польщі, Португалії, Румунії, Словаччини, Словенії, Угорщини, Фінляндії, Франції, Хорватії, Чехії, Швеції й ще ряду інших країн.

За рік безвізу Рівненська міграційна служба оформила 157 тисяч 618 закордонних паспортів, що вдвічі більше за аналогічний період перед введенням безвізового режиму.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ілона Радзівіл

Ілона Радзівіл

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень