Роми стали табором біля села на Рівненщині: чим живуть і як заробляють (ВІДЕО)

Журналісти поспілкувалися із кочівниками

Біля села Кустин, що у Рівненському районі, оселилися роми. Вони розбили у лісі цілий табір і виховують там дітей.

Про це йдеться у сюжеті «Рівне 1».

Лісові мешканці облаштували між деревами бараки із підручних матеріалів. В імпровізованому дворі табору без взуття та верхнього одягу бігають діти. Роми тут уже близько 5 місяців.

Табір складається із близько 30 осіб, які мешкають у трьох наметах. Кажуть, що приїхали із Закарпаття. Увесь табір складається з трьох сімейних пар, кожна з яких налічує близько 8 дітей. Частина дітей навіть не знають свого віку.

У нас хата згоріла просто.  А сюди, ми просто знали це місце, тож сюди прийшли…. Жили хто на квартирі, хто так. А літом - усе в посадці, - каже юнак на ім’я Василь.

Ромка Яна розповідає, що малеча не мерзне.

Мешканці табору заробляють на хліб по різному, але переважно здають металобрухт. Іноді табору допомагають місцеві, які, начебто, добре знають цих кочівників.

Кожен із таборян має обов’язки та займається суспільно-корисною роботою. Доки дорослі на роботі, молодше покоління дивиться за братиками та сестричками, каже ще один юнак на ім’я Василь:

День нормально проходить. Ходимо на дрова, потім зробимо дрова. І топимо. І сидимо там цілий день, поки старші прийдуть, дітей глядимо.

Потім журналісти пішли до барона, який з сім’єю проживає на квартирі.

Там знімальна група застала жінку на ім’я Христина:

Тут барона немає. Це раз. По-друге, їм завидно, що я на квартирі, а вони там. Так сталося, бо там одна жінка грошей не получала. І додому не може поїхати, бо то карантин, то не карантин, а одразу не можуть забрати, щоб одразу всім разом поїхати.

 

Здається, що цигани такі як і я, а шо ж я, не руска, як це кажуть. Ну цигани є цигани, - констатувала Христина.

Активісти ініціативи «Толока Рівненська» не раз прибирали сміття, де облаштований табір. Учасник спільноти Віктор Кривун пояснює, що роми проживають там не від хорошої долі:

У цій ситуації, будь-кого з нас, якщо заселити разом із дітьми в таку атмосферу, не дай Бог, аби спіткала така участь, ви теж декласуєте. Безумовно, тут ніхто не витримає.

На думку Віктора, більшість ромів не можуть винайняти собі житло, оскільки не всі його хочуть здавати представникам саме цієї національності.

Селищна влада уже виїжджала на місце. Голові ОТГ мешканці табору пообіцяли, що виїдуть з лісопосадки уже цими вихідними.

Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень