Наприкінці червня гречку в Україні продаватимуть по 80 гривень за кг. Окремі виробники

Виробники почали декларувати наміри про зміну ціни на свої товари

У травні набрали чинності нові правила «держрегулювання» цін на продукти першої необхідності та товари медичного призначення. Йдеться про вимогу Кабміну до роздрібних продавців повідомляти про намір змінити ціну на перераховані товари (декларувати наміри).

Відповідно до постанови КМУ від 22 квітня, про плани підвищити ціну на будь-який з цих товарів на 5-10% потрібно повідомляти за три дні до початку застосування нової ціни, про підвищення ціни на 10-15% – за два тижні, на 15% і більше – за місяць.

Постанова уряду набула чинності з 18 травня. Сайт «Сьогодні» проаналізував, як змінюються або будуть змінюватися ціни на товари першої необхідності, ліки, засоби індивідуального захисту та інші товари з кабмінівських списків.

Видання зазначає, що зі списку соціально значущих продуктів, в якому налічується всього 10 найменувань, не зафіксували підвищення цін тільки на два продукти: молоко і масло. Інші або вже дорожчають, або повинні подорожчати в найближчому майбутньому.

«Сьогодні» працювали з інформацією викладеною на сайті declaration.consumer.gov.ua. Тут з’являється інформація про зміну цін, й на більшість товарів ціни підняли виробники. Тож товар від одного виробника виріс в ціні відразу в багатьох регіонах.

ФОТО з мережі

Гречка та хліб можуть подорожчати найбільше

Незабаром суттєво може зрости ціна на гречку. Зокрема зміну ціни на популярний продукт задекларували вже десятки магазинів (зокрема, мережевих). У цьому випадку йдеться про продукцію кількох виробників.

Так, в одного з виробників ціна гречки підвищиться майже на 50%. Тобто, замість 47-52 грн за кілограм гречка цього виробника буде коштувати 75-80 грн.

Але, оскільки такі серйозні зміни цін продавцям наказано декларувати за місяць, а зробили вони це лише днями, 25-26 травня, то слід очікувати, що нові цінники в магазинах ми побачимо тільки до кінця червня, — зазначає «Сьогодні».

Водночас гречка інших виробників, як очікується, підвищиться в ціні лише на 10-15%. Таку зміну цін, нагадаємо, можна декларувати за 14 днів до зміни цінників. Задекларували її майже відразу після того, як запрацював реєстр. Значить, подорожчання станеться вже через тиждень.

А ось макаронні вироби одного з популярних виробників могли подорожчати вже цими днями, причому, практично у всіх регіонах. Більшість найменувань виробів підвищаться у ціні трохи більше, ніж на 5%, але деякі види – майже на 10%. Це подорожчання багато десятків продавців задекларували 25-26 травня. Відповідно, нові ціни в магазинах зможемо побачити вже зараз.

До речі, зміна цін на макаронні вироби цього виробника займає тепер добру половину всього реєстру роздрібних цін, оскільки видів продукції багато, а магазинів, які торгують нею, ще більше.

Крім того, в кінці травня подорожчала курятина. Це задекларували вже кілька виробників. Подорожчання у різних виробників, в різних магазинах і торгових мережах становитиме від 5 до 10%, а це значить, нові ціни покупці вже побачили або побачать днями.

У багатьох регіонах дорожчає цукор. Це також задекларували вже декілька виробників. Правда, на різні торгові марки подорожчання буде не однаковим. Ціна на одну продукцію зросте всього на 7-8%, в інших же подорожчання буде досить істотним – до 23%. Відповідно, невелике подорожчання побачимо на днях, серйозніше – на початку червня.

Незначно – на 5% – до кінця травня підвищилася ціна на курячі яйця у низці регіонів.


В окремих регіонах мають подорожчати й інші товари зі списку соціально значущих. Наприклад, у Дніпропетровській області подорожчало борошно низки виробників – відразу на 17%. У Кіровоградській, Чернівецькій, Одеській та Волинській областях дорожчає пшенично-житній хліб, причому деякі сорти – відразу на 35%.

Крім того видання проаналізувало й ситуацію щодо лікарських засобів та засобів індивідуального захисту. Більше знайдете, а оригінальній публікації «Сьогодні».

До слова на сайті declaration.consumer.gov.ua можна побачити інформацію й щодо ситуації безпосередньо у кожному регіоні. Наприклад, на момент публікації у Рівненській області зафіксували наміри про підвищення цін на понад дев’ять десятків товарів.

Головним чином це яйця, борошно, макаронні вироби, цукор, тушка курки. Щодо гречки у Рівненській області одні виробники пропонуватимуть її по 35 грн/кг, але є й окремі виробники що декларують ціну у майже 74 грн/кг.

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень