Чому восени обов’язково треба білити дерева: 4 проблеми, яких вдасться уникнути

Також розповідаємо, коли саме і як правильно білити дерева

Кора дерева - це не лише зовнішній покрив стовбура, а і його захисний шар. Тому дуже важливо захищати її від зовнішніх впливів.

Сонце, дощ, вітер і мороз призводять до того, що на корі садових дерев з'являються тріщини, у які постійно норовлять проникнути шкідники.

Побілка дерев дозволяє захистити рослини від комах, які живуть під корою. Крім того, в тріщини кори можуть потрапляти спори грибків і патогенні мікроорганізми.

 

Також осіння побілка захищає дерева від опіків, які вони можуть дістати взимку чи навесні. Білий колір добре відбиває сонячні промені, тож такі дерева будуть захищені від перегріву і розтріскування кори.

 

А молоді стовбури, побілені восени, на всю зиму отримують захист від гризунів, які люблять поласувати ніжною корою.

Коли потрібно білити сад

Садівники часто не можуть вирішити, коли правильно білити сад: навесні чи восени. Фахівці рекомендують проводити подібну обробку двічі на рік.

При цьому осіння побілка вважається основною, а весняна - другорядною. Якщо виникає така потреба, можна білити дерева ще й в середині літа.

І восени, і навесні побілка повинна проводитися при плюсовій температурі. Якщо термометр показує менш як +5°С – процедуру проводити вже не можна.

Як підготувати дерева до побілки?

Видаляємо зі штамбів відмерлу кору і лишайники.

Щоб «зайві» чи хворі частини не потрапляли у ґрунт навколо дерев, перед початком робіт під деревами слід застелити якийсь міцний матеріал (клейонку, плівку чи брезент).

Видаляти погану кору найкраще дерев'яними або пластмасовими скребками, оскільки металеві пристосування можуть пошкодити здорові частини стовбура. Якщо ж на корі є поглиблення, які потрібно вичистити, бажано скористатися дерев'яними паличками.

Всі видалені з дерева частини треба спалити за межами ділянки. Не варто залишати таке сміття під деревом, оскільки в ньому можуть перебувати шкідники і збудники різних хвороб.

Наступний етап - дезінфекція кори. 

Її слід проводити виключно у суху погоду. Для обробки стовбурів дерев підходить 3-5% розчин мідного купоросу (300 г на 10 л води). Обприскувати дерева слід з дрібнодисперсного розпилювача, щоб речовина осідала на корі, а не скочувалося по ній великими краплями.

Перед процедурою побілки також необхідно закрити рани і пошкодження на стовбурі. Замазку для дерев сьогодні нескладно придбати у спеціалізованому магазині або зробити самому. Особливо часто для цього використовується садовий вар.

На останньому етапі залишається тільки приготувати розчин для побілки. Спеціальну готову суміш можна купити у магазині, а можна приготувати і власноруч: змішуємо 2,5 кг вапна, 100 г столярного клею і 10 л води; довго це все перемішуємо, щоб вийшла однорідна суміш без грудочок. Пам’ятайте, що перед застосуванням побілка повинна кілька годин настоятися.

Основні правила побілки

Насамперед потрібно визначитися, до якої висоти ви будете білити дерева. Зазвичай висота побіленої ділянки становить 1,6 м від поверхні ґрунту.

При побілці не рекомендується економити розчин - процедуру слід проводити ретельно, адже від цього залежить здоров'я саду. Важливо, щоб розчин, який наноситься на стовбури дерев був однорідним. У ньому не повинно бути грудочок, а за консистенцією він повинен нагадувати густу сметану (тоді склад не стікатиме по стовбуру).

Товщина шару побілки повинна складати близько 2-3 мм. Це означає, що наносити розчин на стовбури доведеться кілька разів.

Джерело – Ukr.Media

Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень