Як справедливо і без шкоди бюджету надавати допомогу на лікування – говорили у Рівному

Депутати відразу двох комісій міськради – бюджетної й охорони здоров’я – шукали способи вирішення проблеми

Найчастіше рівняни просять матеріальну допомогу на лікування раку

Щорічне збільшення хворих і витрат на надання допомоги на лікування, вважають міські обранці, може привести до розбалансування бюджету. Тому пропонували змінити підходи до надання допомоги:

обмежити цифрою чи відсотково суму, яку дозволено потратити на цю потребу,

 

надавати гроші депутатам, як у деяких інших областях, а вони щоб самі розподіляли їх між хворими зі свого округу,

 

спрямовувати кошти у медзаклади.

Перша пропозиція не викликала заперечень. Щодо другої дехто вважав, що депутат – не медик, тому не може фахово оцінити потребу у наданні допомоги. А надати гроші у медзаклад не вийде, оскільки ті, хто звертається за допомогою, лікуються у Києві, за кордоном тощо.

Заступник міського голови Галина Кульчинська повідомила, що загалом з бюджету торік потратили майже 5 мільйонів гривень на матеріальну допомогу. З цієї суми лише близько половини надавали згідно з положенням про допомогу і під контролем управлінь охорони здоров’я та соцзахисту.

Це до 5 тисяч гривень хворому при онкологічних і тяжких системних захворюваннях, і до 3 тисяч – при інших складних хворобах.

Говорить Галина Кульчинська:

2017 рік: сума, яка йшла виключно по програмі без резервного фонду, становить 2 мільйони 590 тисяч гривень. За цю суму отримали матеріальну допомогу 486 людей.

 

Якщо ми говоримо про дітей, то їх було 28. На них потрачено 326 тисяч гривень.

 

Найбільшу долю в  оцих видатках і по кількості людей і по сумі мають органічні захворювання (це рак): 271 людина - 1 мільйон 413 тисяч гривень.

 

Орфанних захворювань (рідкісних) у  нас аж 4. На їх лікування отримано допомогу на суму 17 тисяч гривень.

Для порівняння:

у 2016 році допомогу на лікування отримали 323 людини загалом на 1 мільйон 379 тисяч гривень. Онкохворих із них було 170.

 

У 2015 році допомога була надана 209 особам загалом на 516 тисяч.  

Галина Кульчинська звернула увагу і на те, що деяким хворим також надають допомогу з резервного фонду міського бюджету (це решта із вище зазначених 5 мільйонів гривень). Тут її розмір нічим не обмежений і досить часто за такі питання депутати на сесіях голосують під впливом емоційних виступів своїх колег. Тож вона хотіла знати:

А де у нас дані, куди ми діли 2,5 мільйона резервного фонду? Які суми, на кого і чому це так має бути? Я розумію, що є випадки, коли треба це зробити. Але коли це виникає на сесії, в тебе зразу це виходить маніпуляція емоційна, бо тобі складно людині відмовити.

З нею погодилися й інші члени депутатських  комісій. Однак остаточного рішення щодо змін у підходах надання допомоги прийнято так і не було.  

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Мирослава Опанасик

Мирослава Опанасик

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень