Як уберегтися від нітратів, купуючи ранні овочі та фрукти

Як без нітратоміра визначити, чи є нітрати в овочах та фруктах

Застосована при вирощуванні «хімія» стимулює прискорене зростання й дозрівання фруктів чи овочів. Перенасичені нею плоди часто однакові між собою, але крупніші за природний розмір, мають яскраво виражений колір та ідеально рівні за формою.

Відсутність характерного аромату та неприродний запах із незвичними домішками мають насторожити. Що досконаліший вигляд має плід, то небезпечнішим може бути, а от наявність якихось вад і плям на тих же яблуках принаймні засвідчує їх натуральність.

«Сумнівні» овочі-фрукти помістіть у слабкий розчин оцтової кислоти (кілька крапель на 1 л води). За значної кількості нітратів розчин через пів години набуде каламутного жовтувато-рожевого відтінку. При цьому значна частина нітратів перейде у воду, але перш ніж споживати ці плоди, варто зняти шкірку.

До речі, можна перевірити їх і на пестициди: про них «скаже» масляна плівка на поверхні окропу, яким слід залити об’єкт дослідження.

Вимочування у воді знижує вміст нітратів у зелені, листових овочах і молодій картоплі. Оптимальна тривалість такої «ванни», за різними джерелами, — від 20 хв. до години. Як варіант, варто ще й змінити воду. А також скористатися гарячою. Овочі попередньо краще наріжте. Й не застосовуйте в їжу їхні зелені стебла!

Зелень замочіть на годину. Або ж поставте у воду «букетом» під пряме сонячне світло на кілька годин.

Готуючи зі свіжої зелені салати, намагайтеся уникати надто жирних заправок, які сприяють перетворенню нітратів на нітрити. 

При варінні більшість нітратів з картоплі й капусти, і майже половина — з буряку, переходить у воду. Тож якщо використовуватимете відвар, то перший бульйон варто злити, причому гарячим, оскільки при охолодженні всі нітрати «повернуться» з рідини в овочі.

І ще одна порада: варити такі овочі, особливо кабачки, буряк і капусту, а також тушкувати їх, потрібно без кришки.

Заквасити, посолити чи законсервувати — вдале рішення. Адже в квашених овочах кількість нітратів знижується на третину. А от при засолюванні нітрати часто переходять у розсіл, тож овочі стають безпечнішими, але розсіл потрібно злити.

Смаження, тушкування, приготування на парі теж знижує рівень вмісту нітратів, але не набагато.

Джерело

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Алексєєва Вікторія

Теги: нітрати
Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень