«Собі намордника надягни!». Чи передбачена відповідальність за вигул собак без намордника

Власники собак часто ображаються, коли перехожі роблять зауваження, що великий пес без намордника й повідка

«Вона не кусається!» або «Собі намордник надягни!» – частенько саме таку відповідь можна почути від власника собаки, якому перехожі звертають увагу на те, що його собака без намордника чи повідка поряд з іншими людьми. Або ж така собака поряд з маленькими дітьми. Добре розуміють цю ситуацію батьки маленьких дітей, - пише сайт Дорожній адвокат.

Особливо небезпечно, коли власниками вигулюються великі чи бійцівські породи собак. Існує перелік порід, які вважаються потенційно небезпечними. Заборонені породи собак мають підвищену агресивність від народження. Але таких собак можна побачити без намордників і без повідків на вулицях, в парках і навіть поблизу дитячих майданчиків.

Правила вигулу собак

Закон встановлює для вигулу собак певні правила та відповідальність до осіб, які їх не дотримуються. Незалежно від думки власника собаки що «вона не кусається». Власники собак зобов’язані дотримуватися цих правил, а також забезпечити під свою відповідальність безпеку людей і тварин.

А саме, відповідно до статті 9 Закону від 21.02.2006 №3447-IV громадяни, які утримують собак, мають право з’являтися з ними поза місцями її постійного утримання, виключно супроводжуючи їх. Супроводжувати собаку може лише особа, яка досягла 14-річного віку. При супроводі собак не допускається залишати їх без нагляду.

Відповідно до статті 22 Закону №3447-IV особа, яка вигулює собаку поза місцем її постійного утримання, зобов’язана забезпечити наявність намордника, повідка та нашийника з ідентифікуючими позначками.

Відповідальність власників собак

За порушення цих правил громадяни несуть відповідальність. Зокрема, відповідно до ч. 1 ст. 154 КУпАП вигулювання собак без повідків і намордників чи в невідведених для цього місцях передбачає для громадян попередження або накладення штрафу від 17 грн до 51 грн і на посадових осіб – штраф від 51 грн до 85 грн.

Згідно з ч. 2 ст. 154 КУпАП, якщо такі дії спричинили заподіяння шкоди здоров’ю людей, а так само повторне протягом року вчинення порушення, із зазначених вище, то передбачено відповідальність у вигляді накладення штрафу на громадян від 51 грн до 85 грн з конфіскацією тварин і на посадових осіб – від 78 грн до 119 грн.

Повноваження щодо складення протоколу про адміністративне правопорушення за статтею 154 КУпАП належать працівникам поліції та уповноваженим посадовим особам сільських, селищних, міських рад.

Якщо ж собака нанесла більше серйозну шкоду здоров’ю чи майну людини, то власника можуть притягнути до кримінальної відповідальності. У такому випадку потрібно також звернутися в поліцію, слідчий повинен винести постанову про призначення експертизи ступеня тяжкості тілесних ушкоджень.

Якщо ж собака заподіяла шкоду громадянину або його майну, то відповідно до ст. 12 Закону №3447-IV така шкода підлягає відшкодуванню в повному обсязі особою, яка утримує собаку.

Отже, громадяни, які вигулюють собак без повідків чи намордників, порушують правила вигулу собак і створюють потенційну небезпеку для людей чи тварин. Особливо створюють загрозу здоров’ю дітей, які не в змозі фізично чинити опір нападу собаки.

Громадяни, які побачили вигулювання собак без намордників чи повідків, можуть звернутися до власника з проханням надягнути на собаку намордник та повідок. Якщо ж  власник не йде на контакт, у такому разі можна звертатися і в поліцію за номером  102 та повідомити про небезпеку для оточення. При можливості до приїзду працівників поліції потрібно зафіксувати факт вигулу собаки її господарем з порушенням правил на мобільних телефон або залучити свідків. Такі відеозаписи та пояснення свідків стануть доказами по справі.

Матеріали сайту Дорожній адвокат 

Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень