Омбудсмен гостро виступив проти ідеї Данілова – латинізувати українську мову

Кремінь versus Секретар РНБО

Як відомо, Секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов в інтерв’ю для «Радіо Свобода» 12 вересня несподівано запропонував перевести українську мову з кирилиці на латинку.

При цьому наступного дня людей, які виступили з критикою подібних новацій Данілов зарахував мало не до сепаратистів.

Dyakuyu usim

У себе на ФБ він зокрема написав:

«Особливо цікаво було спостерігати зашкальну істерію, яка почалась у різноманітних опзж, яке навіть не полінувалося зробити окрему заяву. Якщо прихильникам «російського світу» стало зле, то, значить, Україні буде добре!

 

Dyakuyu usim, hto prochy'tav abo posluhav moye interv'yu «Radio Svoboda»

Проте, в опозиції до ініціативи Данілова опинився й мовний омбудсмен Тарас Кремінь.

У коментарі Суспільному він заявив свою повну підтримку кирилиці й відмів будь-яку латинізацію:

 «Питання застосування кирилиці в українській літературній мові не піддається жодним сумнівам ані з філологічної, ані з наукової, ані з політичної точки зору.

 

Це пояснюється тим, що Україна за свою тисячолітню історію занадто багато втратила у боротьбі з іншомовними запозиченнями й впливами, тому в Україні не пройшло «ополячення», не пройшло «онімеччиння», зрештою і спроба «зросійщення» у період колонізаторської політики зазнали свого фіаско», — нагадав Кремінь.

За його словами, саме тому збереження українського письма є захистом української мови та забезпечення функціонування української мови як державної.

Хіба для іноземців

Водночас омбудсман зауважив, що латиниця цілком може мати утилітарне застосування і  в такому вигляді вона вже давно частково присутня в українському просторі та традиції.

«Питання фонетичного транскрибування є абсолютно коректними, коли заповнюють закордонні паспорти, дають другий підпис назвам вулиць, іншим географічним назвам, якими послуговуються наші іноземні гості, у міжнародному документообігу та діловодстві», — сказав Кремінь.

Він наголосив,  що питання збереження кириличного алфавіту дорівнює питанню збереження традицій, адже найбільша кількість українських текстів, досліджень, літописна традиція, стародруки та українські пісні написані українською абеткою — тобто кириличним шрифтом.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Максим Розенко

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень