Медіація, гонорари адвоката та безоплатна правова допомога у Рівному: як це «працює»

Відповідаємо на популярні питання про адвокатську діяльність

Адвокатка Ілона Куль
Адвокатка Ілона Куль

В народі давно гуляє анекдот: «Адвокат це людина, яка допоможе постояти за вас, аби вам не довелось посидіти за інших». Жарт із долею правди.

Щороку День адвоката відзначають 19 грудня. І якщо ця дата – стала, то справи у адвокатів бувають різними.

Як за останні роки змінились справи у юридичній галузі та чи дозволено адвокату обіцяти клієнту «зірку з неба»? Як працює медіатор та система безплатної правової допомоги? Відповіді на ці та інші питання ми шукали спільно з адвокаткою Ілоною Куль.

 - Останнім часом у ЗМІ все частіше згадують про Закон про медіацію (процедура примирення). Роз’ясніть, що це? Чи не вбачають адвокати у медіаторах конкурентів?

 - Навпаки, адвокати очікували легалізації процедури медіації. Справа в тому, що судова процедура врегулювання конфлікту довготривала, затратна, у сторін відсутня можливість впливати на результат і обидві сторони можуть залишитися не задоволені судовим рішення. У судах першої та апеляційної інстанцій спостерігається гострий кадровий дефіцит суддів.

В моїй практиці були судові процеси, які тривали 2,5 роки, а від колег чула про 9 років. 

 

Часто під час судового процесу конфлікт загострюється настільки, що виникають проблеми при виконанні судового рішення.

Важко роз’яснити суть процедури медіації у декількох реченнях, але я спробую: медіація – це позасудова процедура врегулювання спорів шляхом переговорів.

Сторони добровільно, на умовах конфіденційності залучають спеціально підготовленого, незалежного, нейтрального, неупередженого посередника – медіатора, який допомагає їм проаналізувати конфліктну ситуацію для того щоб вони обрали той варіант рішення, який би враховував та задовольняв інтереси усіх учасників конфлікту.

Найважливіше те, що не суд, а сторони самостійно приймають рішення та закріплюють його угодою.

Медіатору заборонено приймати рішення по суті спору або надавати сторонам консультації та рекомендації щодо врегулювання конфлікту, а також заборонено бути представником або захисником будь-якої із сторін у досудовому розслідуванні, судовому провадженні у конфлікті (спорі), в якому він є чи був медіатором.

Тому конкуренції немає, адвоката можуть залучати до процедури медіації.

 - По яких процесах найчастіше звертаються? Кримінал чи адміністративні порушення?

 - Все залежить від спеціалізації адвоката, від тенденцій розвитку законодавства та суспільства. Я не займаюся кримінальними справи, але планую.

Сьогодні є запити на правову допомогу для осіб, що підозрюються у вчиненні злочинів у сфері господарської діяльності.

Тут важливо розбиратися не лише в нормах кримінального та процесуального законодавства, а й мати практичні уміння застосування податкового законодавства, здійснення фінансових операцій тощо. 

На жаль, збільшення автомобілів, велика кількість «подарованих» водійських посвідчень, вживання алкогольних та наркотичних засобів за кермом, порушення швидкісного режиму руху, призвели до збільшення кількості ДТП на дорогах.

90% моїх справ про адміністративні правопорушення стосуються порушення правил дорожнього руху.

 

Колеги, що ведуть кримінальні справи розповідають про аналогічне збільшення проваджень у цій сфері.

Зараз більшість справ, якими я займаюся стосуються обслуговування юридичних осіб. У своїй діяльності намагаюся розв'язати проблему клієнта ще до звернення в суд і, навіть, є позитивна практика оскарження податкових повідомлень рішень в адміністративному порядку.

Клієнти, що звертаються за правовою допомогою дуже часто недооцінюють досудового врегулювання спору, адже не усвідомлюють до кінця, що це суттєва економія грошей та часу.

 

Для бізнесу завчасна правова допомога - must have.

Сьогодні, дуже багато юридичних осіб намагаються чесно працювати «по-білому» та сплачувати податки, але діяльність перевіряючих органів у деяких сферах в сукупності з неоднозначним законодавством – дуже гальмує розвиток економічних процесів. В деяких випадках проблем можна очікувати навіть, якщо ти зробив все згідно «букви закону». Саме тому, підприємцям варто подбати про абонентське юридичне обслуговування.

 - Які процеси для адвокатів вважаються прибутковими, якщо так правильно вважати?

 - Як правило, кримінальні справи є більш прибутковими. Через посилення відповідальності зросла вартість послуг у справах про керування авто в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння, адже мінімальний штраф - 17 000 гривень плюс позбавлення права керування авто на 1 рік.

Для багатьох водійське посвідчення – джерело доходу.

 

Ці обставини збільшують попит, що призводить до збільшення вартості послуг.

Звісно, ще одним критерієм дохідності є ціна позову.

Адже якщо в тебе справа на декілька мільйонів, то це впливає на гонорар.

Юридичний бізнес дуже специфічний.

Зазвичай вважають, що якщо адвокат називає велику суму гонорару за свої послуги, то він обов’язково отримає великий дохід.

 

Але це не завжди так.

 

Ніхто не може знати наперед яким буде судовий процес.

Іноді, виникають складнощі та необхідність вчинення додаткових юридичних дій, що своєю чергою призводить до значних втрат часу, а вартість послуг вже обумовлена. Адвокат змушений відмовлятися від іншої роботи. Такі справи є збитковими.

- Розкажіть, будь ласка, історії з вашої практики. Який був найважчий процес, а який доволі тривалим?

 - Для мене найважчі справи – це ті справи, які дуже емоційно забарвлені.

Іноді ти можеш довго возитися з кредитами, іпотеками, землею, податковими зобов’язаннями, але вони не залишають такого відбитку в пам’яті.

 

Тут простіше, немає такого емоційного тиску – суто професіоналізм та знання.

 

Але коли мова йде про складні сімейні справи, де ти бачиш, що клієнт йде на всі можливі і неможливі компроміси, дуже переймається і для нього рішення суду в буквальному розумінні слова – сенс життя, то теж в душі не можеш залишатися байдужим.

Хоча з зовні – ти стіна і ставиш свої прагматичні запитання клієнту по-суті справи. Одна із таких справ, яка мені дуже запам’яталась це справа про побачення діда та баби з внуками. Їх син трагічно загинув, залишивши двох маленьких діток: шість та півтора роки.

Літні люди були дуже прив’язані до дітей, бо до смерті сина вони всі проживали однією сім’єю. Відносини з невісткою загострились і вона не давала можливості бачити дітей, викликала поліцію.

 

Цей процес тривав два з половиною роки і дід за цей час пережив інсульт. Опоненти надавали докази на підтвердження власних заперечень і нам, навіть, довелося провести судово-психологічну експертизу.

 

Помічала, що найскладніші періоди для клієнтів були саме напередодні різдвяних або великодніх свят, днів народження дітей, коли всі збираються родинами, а вони не могли бачити внуків.

 

Я дуже поважаю цих літніх людей, бо вони з самого початку дослуховувались всіх рекомендацій і нам вдалося не лише переконати суд та виграти судовий процес, а й знайти поступове примирення з іншою стороною, домогтися виконання рішення суду, що дуже складно в таких категоріях справ.

 

Усі справи щодо дітей, повинні вирішуватися з врахуванням якнайкращих інтересів дітей. І тут, дійсно питання було вирішено в інтересах перш за-все дітей.

Ще одна довготривала справа та складна справа – накладка на земельну частку (пай) мого клієнта п’яти ділянок інших власників. Суть спору: мій клієнт отримав у власність земельну ділянку сільгосппризначення призначення тоді, коли ще процедура формування ділянок була іншою та не передбачала присвоєння кадастрового номера.

Згодом, вирішив увідповіднити ділянку до сучасного законодавства та присвоїти їй кадастровий номер, але не зміг цього зробити.

Виявилось, що його ділянка на Публічній кадастровій карті на 100% накладається на п’ять ділянок різних власників. Фактично одна і та сама територія була передана у власність різним громадянам.

 

 

Ця справа тривала 2,5 роки та вартувала значних зусиль. З іншої сторони, інші власники можуть і не знати роками про такі накладки та не мати абсолютно жодного стосунку до таких помилок.

Ще цікавою була справа про поновлення на роботі, стягнення на користь клієнта середнього заробітку за час вимушеного прогулу у розмірі 770 тисяч гривень.

Суть спору полягала у тому, що працівник подав заяву про звільнення за власним бажанням у зв’язку з порушення роботодавцем законодавства про працю за ч. 3 статті 38 КЗпП України, а був звільнений за власним бажанням за ч. 1 статті 38 КЗпП України. Тобто, роботодавець самостійно змінив правові підстави звільнення чим порушив права працівника.

Це був цікавий судовий процес, що тривав 1,5 роки та подарував багато досвіду.

 

В ході судового розгляду довелося долати процесуальні хитрощі опонентів, але завдяки наполегливій праці, злагодженій роботі з клієнтом, довірі, вдалося відновити порушені права.

В соціальних мережах я намагаюся вести блог, де даю юридичні поради та розповідаю про власні кейси.  Але це дуже не просто, адже адвокатською таємницею є навіть той факт, що клієнт звернувся до адвоката.

І навіть, якщо справа дуже цікава і клієнт надає згоду на публікацію, я цього не роблю, якщо усвідомлюю, що це може зашкодити справі або клієнту. Це по-перше.

 

По-друге, існують обмеження щодо рекламування адвокатської діяльності.

 

По-третє, це забирає надто багато часу.

В підсумку хочу сказати, що адвокат цінує свою репутацію та кожного клієнта. Максимально намагається викластись у кожній зі справ. Іноді, можеш не помічати в судовому засіданні втоми, але після - розумієш, що сьогодні вже працювати ти неспроможний.

 - Монополія адвокатів – що це?

 - Сьогодні, виключно адвокат здійснює представництво іншої особи в суді, а також захист від кримінального обвинувачення. Щодо деяких видів не складних спорів передбачено винятки і представництво може здійснюватися навіть без свідоцтва. Практика щодо адвокатської монополії існує в багатьох країнах і може виходити далеко за межі представництва інтересів в судах. В деяких країнах, навіть квартиру не можна орендувати без адвоката.

В Україні адвокатська монополія не є жорсткою та не виходить за межі представництва в судах.

Для споживача юридичних послуг – це не є чимось негативним. Все-таки адвокат згідно з законодавством несе відповідальність більшою мірою, ніж юрист без адвокатського посвідчення.

Адвокат в процесі своєї діяльності може бути притягнутий до дисциплінарної відповідальності.

Відповідальність юриста перед клієнтом передбачена договором і якщо сам клієнт про неї не подбає, то вона нульова.

 

Щодо збільшення меж адвокатської монополії, то я вважаю – це зайвим.

Якщо в адвокатську спільноту не буде вливання молодих, талановитих фахівців, які володіють аналітичними здібностями та мають хороші навички у сфері новітніх технологій, то це може негативно позначить на розвитку професії в цілому.

 - Безоплатна правова допомога – як це працює? Чи варто людині звертатись до правників з безоплатної допомоги, чи краще відразу іти до адвоката?

- Система з надання безоплатної правової допомоги була створена в Україні та діє у багатьох країнах, перш за все для того, щоб забезпечити рівний доступ до правової допомоги соціально незахищеним верствам населення.

Коли мова йде про безоплатну правову допомогу (БПД), то йдеться не про вигоду чи економію, а про те, що відсутність грошей на оплату послуг адвоката для людини не повинна бути перешкодою у доступі до правосуддя, про те, щоб малозабезпечена людина не була в гіршому становищі, ніж опонент, що має можливість оплатити адвокатські послуги.

Своєю чергою, адвокати які долучаються для надання безоплатної правової допомоги, не розглядають таку діяльність як джерело отримання доходу, хоча держава такі послуги оплачує. Я теж долучаюся до надання безоплатної правової допомоги.

Закон «Про безплатну правову допомогу» у статті 14 передбачає вичерпний перелік осіб, які мають право на адвоката коштом держави, зокрема: малозабезпечені; учасники бойових дій; усі діти; внутрішньо переміщені; постраждалі від домашнього насильства, власники земельних ділянок, які проживають у сільській місцевості; особи, які відповідно до положень кримінального процесуального законодавства вважаються затриманими, тощо.

Якщо людина підпадає під дію Закону, то безоплатна правова допомога – це її право гарантоване державою і варто ним скористатися.

 - Ви як адвокат з досвідом, порадили б людині самостійно захищати себе у суді, чи відразу відправили б до адвоката?

 - Я однозначно раджу звертатися за правовою допомогою та звертатися своєчасно, ще на стадії підписання договору з банком про надання позички або подання будь-якої заяви до органу державної влади чи місцевого самоврядування тощо.

Тобто, я рекомендую звертатися до фахівців на тій стадії, коли ще можна питання вирішити у досудовому порядку або запобігти укладення такого договору, який потім неможливо виконати.

Завжди швидше та дешевше ситуації запобігти, ніж потім ходити роками в суди.

Питання куди звертатися, чи до свого адвоката, чи до безоплатної правової допомоги, чи до сусідського студента-юриста, чи відразу до всіх – кожен вирішує сам в міру своїх фінансових можливостей.

Щодо судових процесів, то в деяких категоріях справ, наприклад, розірвання шлюбу, якщо мова не йде про стягнення аліментів, визначення місця проживання дітей, поділ майна подружжя – кожен самостійно може представляти свої інтереси в суді.

 

Якщо мова йде про складніші справи – не варто ризикувати, адже суди не розглядають повторно позовів з тим самим предметом та з тих самих підстав.

 

Важливо підготуватися до судового процесу заздалегідь, зібрати всі докази – все це 100% впливає на результат.

Нагадую, всі фізичні особи завжди можуть отримати безплатну консультацію незалежно від свого соціального статусу – це  Рівненський місцевий центр з надання безоплатної правової допомоги, у районних центрах – бюро правової допомоги. Там працюють чудові фахівці і я теж була працівником БВПД.

 - Як встановлюється цінова політика серед адвокатів?

 - Цінова політика є проблемою для багатьох адвокатів. Ціни дуже різняться між собою. Адвокати постійно підіймають питання про закріплення мінімальних цін на адвокатські послуги, але наразі це питання залишається відкритим.

Ради адвокатів деяких регіонів встановили рекомендовані ціни на адвокатські послуги, зокрема, Рада адвокатів Харківської області.

До-прикладу, розмір рекомендованого гонорару адвоката за одну годину роботи становить 0,25 від мінімальної заробітної лати станом на день надання послуги (1625 гривень), усна консультація без вивчення документів – 0,2 МЗП (1300 гривень) усна з вивченням документів – 0,5 МЗП (3250 гривень), складання найпростіших позовних заяв: про розірвання шлюбу та стягнення аліментів – 0,5 МЗП (3250 гривень).

Звісно, цінова політика молодих адвокатів більш помірна. Я оцінюю вартість своїх послуг за фактично виконану роботу в залежності від кількості витрачено часу.

Дуже часто коли з клієнтом домовляємось про вартість послуг, то він просить гарантій щодо позитивного вирішення справи. Це прямо заборонено Законом «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» та Правилами адвокатської етики.

Такі гарантії професіонал вам ніколи не дасть.

 

Адвокат не може гарантувати, що суд прийме позитивне рішення, але може зробити все від нього залежне для прийняття такого рішення.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень