Ховати покійника в пакеті і в герметичній труні немає сенсу. Мертві не заражають коронавірусом, — рівненський лікар

Тоді навіщо такі правила?

Може, ви пам'ятаєте, як напровесні люди в скафандрах кропили зупинки, під‘їзди та інші місця, які й так були майже безлюдними. По місту їздили автомобілі, а по селах тракторці, що поливали дорогу якоюсь водою… чоловіка, який вирішив через Дніпро потрапити в парк, ловили з десяток поліцейських, а дітей, що гралися на вулиці, проганяли звідти чи то співчутливі, чи то налякані сусіди, - пише лікар-анестезіолог Павло Сільковський.

І  був приємно вражений, коли уповноважені на те люди публічно визнали безглуздість таких заходів, тож їх більше не проводять.

Однак лікар констатує, що, на превеликий жаль, досі існують абсолютно нелогічні, ненаукові заборони і обмеження, які створюють людям проблеми, додаткову тривогу і моральні страждання. Зокрема - поховання людей, які померли від або з коронавірусом.

Відповідні правила передбачають, що небіжчика ховають в герметично запакованому пакеті, в закритій труні, і на похованні має бути дуже обмежена кількість людей. При тому, що немає наукових даних, що мертве тіло є джерелом поширення вірусу, - пише лікар.

Основним є повітряно-краплинний шлях передачі інфекції - через краплі, які вилітають з рота чи носа хворого при кашлі, чханні, голосній розмові.

Покійники не кашляють, не чхають, не кричать і не співають. Вони не є джерелом поширення вірусу. І вони мають право бути похованими по-людськи, - вважає Павло Сільковський.

Адже живій людині, яка потенційно може виділяти вірус, достатньо носити маску і тримати дистанцію. Тримати дистанцію з покійником не є проблемою в жодному випадку.

Лікар вважає, що коли мати особливі правила і щодо померлих та похорону, то достатньо було б передбачити цим правилами, щоб на небіжчика також одягали маску, яка прикривала б його обличчя. Щоб уже як всім, то всім.

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень