Цікаве опитування: мешканці Рівненщини розказали, наскільки готові до навчального року

В умовах пандемії коронавірусу

Уже незабаром розпочинається новий навчальний рік і він буде дуже особливим. Тому, щоб вивчити питання готовності шкіл до навчання в умовах пандемії, Державна служба якості освіти провела онлайн-опитування. 

Мешканці Рівненщини долучилися до анкетування, зокрема, у ньому взяли участь 5 646 респондентів, із них:

2 344 батьків, 1 898 учнів, 1 214 учителів, 163 директори шкіл та 27 засновників шкіл.

Результати опитування показали, що більшість приміщень і території закладів загальної середньої освіти готові до початку навчального року.

Про це запевняють 59% засновників, 46% директорів та 60% педагогів.

Проте є заклади, які не готові до початку навчання.

Про це заявляють 7,4% засновників, 1,8% директорів та 3% педагогічних працівників. 

Згідно з даними анкетування, 59% засновників шкіл Рівненщини вжили заходів для забезпечення дотримання правил епідемічної безпеки.

Проте 73% директорів вважають ці заходи частковими.

93% учнів відповіли, що знають правила безпеки в умовах поширення коронавірусної інфекції. На запитання щодо особливостей організації освітнього процесу більшість директорів закладів освіти Рівненщини (72%) схиляється до поєднання очного та дистанційного навчання. Батьки (39%) та учні (26%) також не проти такого методу.

До навчання у дві зміни готові 39% батьків, 36% учнів та лише 10% директорів. 

Щоб отримати якісну освіту за умов дистанційного навчання необхідно бути, як мінімум, забезпеченим комп’ютерною технікою та мережею Інтернет.

Але, на жаль, не всі учасники освітнього процесу Рівненщини цим забезпечені.

 

Так, як показало опитування, досі не мають вдома комп’ютерної техніки та доступу до мережі Інтернет 19% педагогів, 12% учнів та 14% батьків.

 

Тобто, якщо доведеться навчатися дистанційно, не всі учасники освітнього процесу будуть в однакових умовах.

Попередній досвід дистанційного навчання показав, що якість знань в учнів погіршилася. Про це стверджують 64% батьків та 46% учнів. Тож це є серйозним викликом для освіти.

Тому керівники закладів мають вжити відповідних заходів для розв'язання цього питання і забезпечити надання якісних освітніх послуг для всіх дітей, незалежно від того, у якій карантинній зоні знаходиться школа.

Беззаперечно, що в умовах дистанційного навчання педагогічним працівникам складно забезпечувати дітей якісною освітою. Для полегшення цього процесу їм необхідно опановувати використання сучасних технологій дистанційного навчання.

Служба поцікавилася, чи пройшли вчителі навчання з питань використання цих технологій.

На що 57% директорів дали стверджуючу відповідь, а 19% – навпаки. При цьому, 23% репондентів ще планують провести до початку навчального року.

 

Водночас 78% педагогів стверджують, що займалися самоосвітою і лише 19% зазначають, що проводилося централізоване навчання.

 

Разом із тим, 2,5% вчителів кажуть, що навчання не проводили.

Варто зауважити, що основним чинником, який впливає на якість освіти є, безумовно, висококваліфіковані педагогічні кадри. Це відзначили всі категорії респондентів. Ще одним важливим фактором якісної освіти є взаємодія учасників освітнього процесу.

Так вважають 20% засновників, 22% вчителів, 23% учнів і 14% батьків.

Не менш важливими умовами якісної освіти є й ефективне управління школою та навчально-методичне забезпечення. Цим моментам респонденти віддали однакову кількість голосів. Важливим є і питання запровадження внутрішньої системи забезпечення якості освіти. 

Згідно з результатами опитування, у 10% закладів вже проведено самооцінювання, у майже 64% - розроблено та затверджено положення про внутрішню систему.

 

Проте, понад чверть керівників (26%) засвідчили, що у закладах проведена підготовча робота щодо розбудови внутрішньої системи.

Таким чином, одним із першочергових завдань нового навчального року є забезпечення функціонування внутрішньої системи забезпечення якості освіти у всіх закладах загальної середньої освіти. 

Повідомляє Управління Державної служби якості освіти у Рівненській області

Наші новини у ТelegramНомер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Юлія Вознюк

Юлія Вознюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень