«Декому дуже хочеться розхитати ситуацію», - керівництво «Рівнеоблводоканалу» прокоментувало претензії прокуратури

На три мільйони гривень

Кілька днів тому на сайті Рівненської обласної прокуратури з’явилась інформація про розпочате досудове розслідування стосовно посадових осіб обласного комунального підприємства «Рівнеоблводоканал». Підставою для цього стали матеріали перевірки Управління Західного офісу Держаудитслужби в Рівненській області, яка проводилася ще восени минулого року. Втім інформація про виявлення порушення «вилізла» чомусь тільки зараз.

Однією з основних претензій, які лягли в матеріали кримінального провадження стало те, що службові особи комунального підприємства РОВКП ВКГ «Рівнеоблводоканал» упродовж 2016-2019 років, маючи в штаті цілий юридичний відділ (до шести працівників), на договірній основі залучали до надання юридичних, інформаційних та консультативних послуг сторонніх спеціалістів в галузі права.

Саме тому, на думку перевірки, могло бути нераціонально використано три мільйони гривень, оскільки, як зазначено у матеріалах справи, послуги, які замовляло підприємство, в більшості належить до компетенції працівників їхнього юридичного відділу.

Також зазначено, що за цим фактом прокуратурою області розпочато досудове розслідування у кримінальному провадженні за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України (розтрата коштів, які перебували у відданні службової особи, вчинена в особливо великих розмірах).


На «Рівнеоблводоканалі» не заперечують, що спеціалісти Держаудитслужби справді мали ряд претензій, які були викладені в акті перевірки. Однак керівництво водопостачального підприємства категорично не згідне із формулюванням про «нецільове використання коштів».


Згадані компанії, аудитори та юристи були залучені підприємством для надання допомоги по вузькопрофільних спеціальних питаннях. Як-то податковий, бухгалтерський облік, обов’язковий аудит фінансової звітності, взаємовідносини з міжнародними кредитно-фінансовими інституціями.

Щодо штатних юристів, то вони не є достатньо компетентними в таких спеціальних галузях права, аудиту та обліку.

Переважно до їх посадових обов’язків входить підготовка та ведення претензійно-позовної та роботи, що пов’язана із договорами. І це не заборонено законом, — пояснює директор «Рівнеоблводоканалу» Андрій Карауш.

Окрім того, як зазначив пан Карауш, останні кілька років гостро стоїть питання стягнення зі споживачів протермінованої та безнадійної заборгованості за надані послуги водопостачання та водовідведення. Власне, в тому числі й для цього залучаються сторонні юридичні компанії, які працюють коштом частини фактично сплаченої заборгованості.


Тому ми категорично не згідні з висновками про неефективне витрачання коштів, про що заявили державні аудитори під час перевірки. Готові надати будь-які пояснення, якщо будуть запити від відповідних уповноважених органів, а не інформаційні вкиди на окремих сайтах, як це було до того, як інформацію оприлюднила прокуратура.

До речі, підприємство не отримує жодної копійки бюджетних коштів на свою діяльність.

А впродовж останніх чотирьох років, в тому числі й завдяки грамотній юридичній політиці, здійснює прибуткову діяльність, сплачуючи частину прибутку до обласного бюджету. Не менш прикро від того, що правоохоронні органи, навіть не розібравшись, на підставі анонімних повідомлень та нашіптувань політично заангажованих осіб, наперед дозволяють собі називати злочинцями посадових осіб.

Невже у нас скасували презумпцію невинуватості, що закріплена ст. 62 Конституції України? Ніби ще ні, а відтак і особа вважається невинуватою у вчиненні злочину та не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

А ще хотілося б нагадати, що обвинувачення не може ґрунтуватись на доказах, одержаних незаконним шляхом, а також на припущеннях.

Те, що відбувається зараз, більше схоже на зацікавленість окремих політиків дестабілізувати роботу підприємства. І чхати вони хотіли на те, у яких важких умовах зараз під час карантину доводиться працювати «Рівнеоблводоканалу», аби рівняни цілодобово були забезпечені водою, - підсумував пан Карауш.

 Наші новини у Тelegram. Номер у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень