Ціни зросли майже на 25%: споживчий набір у вересні болісно «вдарив» по кишені українців

Що додало у вартості найбільше

У вересні 2022 року вартість споживчого набору українців зросла на 24,6% проти вересня 2021 року. Якщо порівняти з серпнем цього року, то ціни зросли на 1,9%. Про це свідчать дані Держстату, повідомляє Нацбанк України.

Темпи зростання цін були нижчим за прогноз НБУ через швидше насичення ринку нафтопродуктами та стабілізацію цін на пальне. 

Як зауважують експерти, основною причиною зростання цін залишалися наслідки терористичних дій росії, які призвели, зокрема, до руйнування виробництв, порушення ланцюгів постачання та логістики, зниження пропозиції товарів і послуг, а також зростання виробничих витрати бізнесу.

 

Також далося взнаки погіршення очікувань населення та бізнесу, зважаючи на помітне зростання цін.

Відчутним був вплив і липневого коригування офіційного курсу гривні до долара США, однак це рішення було необхідним, адже надало стимул для внутрішніх виробників та посилило стійкість економіки України в умовах «війни на виснаження».

Як змінилися ціни на окремі товари та послуги?

Вищими темпами у вересні дорожчали продовольчі товари, у т. ч.:

  • рибні продукти,
  • безалкогольні напої,
  • соняшникова олія.

Це сталося, зокрема, внаслідок зростання виробничих витрат підприємств на сировину, енергію та логістику.

Крім того, через зменшення поголів'я курей під час війни та вищі витрати бізнесу пришвидшилося й здорожчання яєць (раніше ми розповідали, коли яйця нарешті продаватимуть «не за всі гроші»).

Натомість уповільнилося зростання цін на овочі борщового набору - завдяки більшій пропозиції. Вартість борошна, гречки та інших круп зростала повільніше, враховуючи позитивні очікування щодо майбутнього врожаю.

Тарифи та послуги

Зростання вартості послуг залишилося на рівні попереднього місяця (тобто серпня). Тарифи на послуги ЖКГ майже не змінилися у річному вимірі.

На тлі стабілізації цін на пальне знизилися й темпи подорожчання транспортних послуг.

Раніше ми повідомляли:

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень