Про ці продукти краще поки забути: що зникне з прилавків українців через війну

Деяких продуктів не буде зовсім, а деякі стануть дорожчими

Фото ілюстративне, з мережі
Фото ілюстративне, з мережі

Через війну в Україні дорожчають продукти. Деякі звичні товари будуть продаватися втридорога, а деякі взагалі зникнуть до розблокування портів.

Бойові дії вже завдали серйозного удару по українських аграріях. У декого проблеми з пальним для посівної, а хтось і зовсім не може вийти у поле, бо над головою літають снаряди та ракети. Однозначно можна стверджувати тільки одне - цьогоріч урожай овочів, фруктів та ягід у фермерів буде значно меншим.

В Україні буде дуже мало доступних ранніх овочів

Адже більшість з них вирощуються у південних областях, де зараз тривають бойові дії.

За попередніми оцінками, Україна цього року недоотримає від 55% до 70% урожаю баклажанів, перців та помідорів. А отже, замість купувати відносно дешеву продукцію з першої половини літа, жителі тилу чекатимуть, коли ці овочі дозріють у центральних та північних областях.

- Цього року ми спостерігаємо значні втрати посівних площ під традиційними для українського півдня томатами, цибулею, баклажанами, перцем, горохом, гірчицею та баштанними культурами. У Херсонській області великі сільгоспвиробники практично не сіють овочі в умовах окупації, невизначеності, високих ризиків та неможливості вивезення продукції на підконтрольну Україні територію, – заявили в Українському клубі аграрного бізнесу.

За словами економіста інвестиційного департаменту Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрія Ярмака, зараз спостерігається серйозний дефіцит робочої сили для сільськогосподарських робіт:

- Вже зараз мала починатися реалізація ранньої продукції з парників, виручка від якої «годує» сотні тисяч жителів півдня, а продукція надходить у всі інші регіони. Фактично це все зараз не працює. Під загрозою також посів та висадка овочів нового врожаю в цьому важливому регіоні країни. Тим паче порушена система зрошення, а без неї південь точно залишиться без урожаю овочів та значної частини врожаю зерна та олійних, – констатує Андрій Ярмак.

Українцям радять забути про доступні ягоди

На прилавках магазинів та ринкових лотках, швидше за все, не буде доступних ягід.

Зазвичай ягідний сезон розпочинався у травні, коли на прилавках з'являлася дорога теплична полуниця, але цього року нею все може закінчитися - навіть якщо з південних областей вдасться доставити врожай в області, де немає бойових дій, то ціна таких ягід буде досить високою.

Через втрати внаслідок боїв або окупацію територій, де розташовані ягідні ферми, урожай цього року скоротиться на 30-50% залежно від ягоди.

Не виключено, що цьогоріч на прилавках взагалі не буде української черешні. На території Запорізької області, де вона вирощується, ведуться бої. Через це аграрії пропустили той період, коли потрібно було проводити агротехнічні заходи.

Проблеми будуть і з полуницею. Якщо раніше перші ягоди потрапляли на ринок наприкінці квітня та на початку травня, то зараз на неї слід чекати не раніше кінця травня. Через окупацію та бойові дії виробники південних та південно-східних областей, навіть якщо зможуть виростити ягоду, не зможуть поставити її на ринок.

М'ясо та риба

У м'ясній галузі все непогано на території підконтрольних Україні областей.

На окупованих територіях виникають проблеми: фермери не можуть організувати доставку ветеринарних препаратів та кормів для тварин. Є і проблема з логістикою - для доставки готової продукції необхідні автомобілі-рефрижератори. 

З рибою усе сумніше - до перемоги над росією українцям радять на якийсь час забути про морську та океанічну рибу.

- Імпорт риби та фруктів здійснювався переважно через порти. А вони зараз заблоковані. І коли буде відновлено імпорт – незрозуміло. Тому поки що доведеться жити без цих продуктів, – каже Андрій Ярмак.

Згадати минуле

На тлі майбутнього подорожчання продуктів і тривожних настроїв багато громадян вирішили згадати досвід минулих років готові знову обробляти свої земельні ділянки.

Як дослідила група «Рейтинг», 56% українців стверджують, що мають земельну ділянку і планують садити город цього року, ще 9% — не мають власної землі, але також планують садити у родичів, знайомих.

Дачні настрої спостерігаються на Заході та в центрі країни. 83% готові брати лопату до рук. Серед мешканців малих міст таких 65%, обласних центрів – 50%.

Джерело: Сьогодні

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень