Працювати у суботу та ще й за менші гроші: що пропонує новий закон «Про працю»

Працівників вільно залучатимуть до роботи вночі і в понаднормові зміни

Мінекономіки розробило зміни до закону «Про працю». Нововведення передбачають збільшення робочого тижня з 5 до 6 днів. Закон дозволяє роботу у понаднормові години. Крім того, працівника можна переводити на нижчу посаду й менше зарплату. Але при цьому можуть ввести більш тривалу відпустку.

Мінімальна заробітна плата

Розмір мінімальної зарплати хочуть зменшити. Окремі ініціатори взагалі хочуть від неї відмовитися. Проте наразі законопроєкт пропонує розраховувати мінімальну зарплату з різноманітними доплатами. Тобто фактично базову мінімалку зменшать, адже не всі працівники матимуть доплати, які передбачає формула.

Шестиденний робочий тиждень

У законопроєкті пропонують збільшити тривалість робочого дня до 6 днів. Крім того, йдеться про збільшення тривалості робочого дня та зменшення оплати за роботу у нічний час. Наразі за роботу у нічний час або у понаднормові години платять подвійну ставку. Проєкт закону передбачає доплату за роботу вночі лише на 20% більшу, ніж за роботу вдень.

Зміна умов праці

За новими правилами, які можуть ухвалити депутати Верховної Ради, тепер працівникам без попередження можуть змінити умови праці. Хоча за чинними нормами про це співробітників мали попереджати щонайменше за два місяці.

Звільнення працівника

Тепер роботодавець має більше підстав аби попрощатися з підлеглими, і процедура при цьому спрощується. Ініціатори впевнені, що це дозволить покращити ситуацію з легалізацією праці. Адже через надто складний процес звільнення працівника чимало роботодавців практикують зарплату «у конвертах» і не влаштовують людей офіційно на роботу.

Тривалість відпустки

Певно, це єдиний приємний бонус для найманих працівників. Оплачувану відпустку можуть збільшити до 28 днів, замість чинних 24. У більшості кран Євросоюзу оплачувані відпустки тривають від 26 до 32 днів.

Джерело: today.ua

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень