В Україні дешевшає найпопулярніший вид м'яса
Ціна на нього буде падати й надалі
В Україні знизились ціни на свинину.
За прогнозами експертів, вартість цього виду м'яса буде падати й надалі.
Лише за один минулий тиждень закупівельна вартість кілограма живого м'яса свині стала нижчою на 3,5%. Експерти кажуть, що ця тенденція збережеться найближчим часом.
Що відбувається з цінами та чому, - розповіли в асоціації «Свинарі України».
Отже, за минулий тиждень ціни на живець свиней знизились на 1,5-4 грн/кг. У центрі і на Сході країни за кілограм живця треба було віддати 74-77 грн. А на Заході країни ціни видались іще нижчими: 73-74 грн/кг. Таким чином, на ринку середня ціна встановилась на рівні 73,85 грн/кг, а її зниження сягнуло 3,5%.
На думку експертів, ціни на свинину «збили» три чинники:
- зниження купівельної спроможності населення;
- сезонне зменшення попиту на свинину;
- надходження імпортного м'яса.
Через все це тенденції на ринку свинини останнім часом змінились.
Виробники свинини відзначають значний ціновий тиск з боку заготівельників.
- Останні пояснюють його пригальмовуванням реалізації свинини за усіма каналами збуту та відчутнішою конкуренцією з боку імпортної м’ясної сировини, надходження якої пожвавилося з кінця вересня, — кажуть експерти асоціації.
Що ж стосується того, що свинину почали менше купувати, то це частково сезонне явище, що повторюється щороку, а частково обумовлене специфічними обставинами, пов'язаними з війною.
Сезонне - бо саме зараз щороку у розпалі сезон грибів та масового вилову риби зі ставків, тож українці купують менше м'яса. А ще більше грошей йде на підготовку до опалювального сезону, що також провокує зменшення витрат на їжу.
Крім традиційних сезонних чинників, є ще й особливі, пов'язані з війною. Через падіння доходів більшості українців та інфляцію значно знизилась купівельна спроможність - люди обирають дешевші продукти, а ціни на свинину і так «кусаються».
За прогнозами експертів, ціни на свинину будуть знижуватись і надалі. Причини - зниження купівельної спроможності людей та віялові відключення енергії, які роблять м'ясний ринок абсолютно непрогнозованим.
Джерело: Today.ua
Радіо Трек: НОВИНИ