Звичка, яка об'єднує і бідних, і багатих: Чому ми колупаємося в носі

Цю тему навіть досліджували науковці

Більшість з нас лізе пальцем до носа, але мало хто у цьому зізнається. Ця звичка з'являється ще у дитинстві і переслідує до кінця життя. Якщо нас спіймають на гарячому, ми відчуваємо сором і незручність.

У медицині навіть існує спеціальний термін - ринотиллексоманія.

Чому ж тоді всі ми час від часу колупаємося в носі?

Перше наукове дослідження цього явища відбулося 1995 року американськими дослідниками. Вони розіслали свій опитувальник тисячі дорослих мешканців американського штату Вісконсин.

Результати опитування були такими:

  • 91% респондентів зізналися, що колупаються в носі;
  • 2% зазначили, що ця звичка заважає їм у повсякденному житті.
  • 1,2% повідомили, що роблять це щонайменше раз на годину.

Були й такі люди, які повідомили, що внаслідок надмірного колупання пробили отвір у своїй носовій перегородці.

Індійські лікарі припустили, що звичні форми поведінки більш поширені серед дітей і підлітків, ніж серед дорослих. Тому для оцінки колупання в носі вони вирішили опитувати молоде, а не старше покоління. Вчені роздали свої опитувальники в школах, що значно підвищило шанси отримати репрезентативну вибірку.

Дослідження провели у чотирьох школах Бангалора: одна з них була для дітей з бідних сімей, дві – для середнього класу, та ще одна – для дітей забезпечених батьків. Загалом опитали 200 підлітків.

Майже всі вони визнали, що колупаються у носі в середньому чотири рази на день. Це в принципі було відомо й так. Цікавими є деталі.

Тільки 7,6% школярів повідомили, що засовують палець у ніс частіше 20 разів на день, але при цьому майже 20% вважали, що колупання для них перетворилося на «серйозну проблему».

Більшість заявили, що роблять це для того, щоб почухати ніздрю або вичистити соплі, але 12% зізналися, що їм це просто подобається.

Приналежність до певного соціоекономічного класу не мала жодного значення: колупання зрівнює бідних і багатих.

А от стать вплинула на відповіді: хлопчики лізуть у ніс частіше, а дівчатка схильні вважати цю звичку поганою. Хлопчики в середньому частіше мають інші шкідливі звички.

Колупання в носі — причини

Чіткої відповіді на це запитання немає. Діти часто так досліджують своє тіло і потім ця звичка лишається до старості.

У 2001 році індійські фахівці Андраде та Шріхарі отримали за свою роботу Шнобелівську премію, яку вручають за дослідження, які спочатку змушують вас посміхнутися, а потім задуматися.

На церемонії нагородження Андраде зауважив:

- Дехто пхає носа не у свою справу. Ну, а я лізу зі своєю справою у чужі носи.

Вивчивши медичну літературу, науковці все ж з'ясували, що навіть помірне колупання не є абсолютно безпечним. Ця звичка сприяє поширенню бактерій.

Ті, хто люблять поколупатися в носі, частіше є носіями золотистого стафілокока в носовій порожнині.

Джерело: bbc

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Юлія Вознюк

Юлія Вознюк

Відкрити плей-лист

Пес знайшов гаманець із банківськими картками

На вулиці Григорія Сковороди собака знайшла гаманець із банківськими картками. Одна із карток зареєстрована на ім'я Марії Бекеш. 

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Більше оголошень