Через кредит МВФ в Україні зростуть тарифи на комунальні послуги. Що саме подорожчає в першу чергу

Це передбачено Меморандумом, підписаним з МВФ

Ми уже повідомляли, що Україна отримає безпрецедентну кредитну підтримку від МВФ, це 15,6 млрд доларів. Меморандум з валютним фондом уже підписали і серед іншого там передбачено зростання тарифів на комунальні послуги. Це станеться після війни або впродовж пів року після війни.

Тарифи виростуть у 2-2,5 раза, каже голова спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко.

Ми твердо віддані реалізації своєчасної й амбітної програми реформ, спрямованих на розв'язання структурних проблем в енергетичному секторі, які посилилися війною, - йдеться в Меморандумі.

Після закінчення україно-російської війни для збільшення тарифів, зокрема, буде потрібно відновлення і посилення конкуренції на гуртовому і роздрібному ринках газу.

Забезпечення стійкості системи й зниження квазіфіскальних зобов'язань потребують поступового збільшення газу і тарифи на електроенергію для відшкодування витрат при виділенні адекватних і цільових ресурсів для захисту вразливих домогосподарств, ‒ заявила влада України.

Експерт комунальної галузі, Олег Попенко каже, що передбачається пріоритет для зеленої енергетики, а тому для побутових споживачів ціни на електроенергію можуть стати дуже високий, близько 10-12 грн кВт-год. Втім, не одразу, а за кілька років після війни.

Крім того, Україна бере на себе зобов’язання продати в ЄС 4,5 млрд куб газу. Попенко вважає, що й тарифи на цей газ будуть європейськими, близько 600-700 € за 1000 м куб, теж за якийсь період після війни. Зараз ми платимо за газ 220 €.

Крім того, передбачено вкрай низький рівень інвестицій, усього $75 млрд за 10 років. На думку фахівця це означає, що ресурсу на модернізацію житлово-комунального господарства Україна не матиме, а якість послуг погіршуватиметься.

Джерело: Главред 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень