Борги за комунальні послуги стягуватимуть без рішення суду, а штрафи за борги суттєво зростуть

Новації впровадять на вимогу МВФ

Новий механізм стягнення боргів за комунальні послуги уже найближчим часом мають розробити. Йдеться про збільшення штрафів за невчасно оплачені послуги та можливість стягнення боргів без судового рішення.

Більш жорсткі умови до боржників - це одна з вимог МВФ.

Ми розробимо відповідні інструменти для ТКЕ, щоб забезпечити стягнення платежів із домогосподарств (зокрема шляхом збільшення штрафів та спрощеного правозастосування), – йдеться в документі на сайті Мінфіну.

Голова спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко підтвердив, що до таких змін готуються. Йдеться про скорочення термінів стягнення боргу. Зокрема йдеться про можливість стягувати борг без рішення суду.

Оскільки суд – це дуже довго, і поки він буде йти, сума боргу може зростати, вони від'єднують споживача від послуги. І, само собою, людині нікуди подітися, вона змушена сплатити борг, а потім ще й вивалити чималу суму за під'єднання", – розповів Олег Попенко.

Наразі розмір пені за борги за комунальні послуги складає  0,01% за кожен день. Тобто за рік протермінування накопичиться лише 3,6% від суми боргу. Попри спроби у парламенті збільшити розмір пені до 0,1%, ухвалити таке рішення не вдалося.

Нагадаємо, що навіть маючи борги за комунальні послуги, українці можуть оформити субсидію:

  • звернутися до постачальника комунальних послуг із проханням про реструктуризацію боргу;
  • визначити умови реструктуризації та укласти відповідний договір;
  • звернутися до органу соціального захисту та запросити призначення субсидії (до речі, чи призначена субсидія, можна перевірити онлайн);
  • якщо договір буде укладено протягом 2 місяців після початку опалювального сезону (до грудня), субсидію призначать навіть заднім числом, тобто від початку сезону.

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень