Курс долара восени: що буде з валютою

І чи зміцниться гривня?

Гривня продовжує зміцнюватись: якщо Нацбанк її «відпустить» – обуряться експортери, якщо ні – пришвидшиться інфляція.

Наприкінці липня курс національної валюти перетнув позначку у 27 грн/долар і вже четвертий тиждень зберігається на рівні 26,6-26,9 грн/долар.

«Завдячувати» зміцненню національна валюта має кільком факторам: гарному врожаю, високим цінам на товари українського експорту, виплаті від МВФ у розмірі 2,7 млрд доларів та наростальній швидкості вакцинації населення від COVID-19, повідомляє ТСН.

Якщо влітку гривня зазвичай зміцнюється, то від кінця серпня і восени – навпаки, вона послаблюється, а курс долара зростає. На це впливають сезонні фактори, зокрема початок збиральної кампанії (а таким чином – зростання імпорту паливно-мастильних матеріалів) та підготовка до опалювального сезону (збільшення обсягів імпорту газу та іншого палива).

Цьогоріч, як прогнозують експерти, ситуація буде дещо інакшою: зростання курсу валют очікується, але пізніше, ніж зазвичай. Водночас вересень для української економіки буде надскладним періодом, адже саме на той час випадають пікові виплати міжнародним кредиторам.

- Особливого ослаблення гривні восени очікувати не варто.

 

Високі ціни на зернові будуть сприяти їхньому експорту та збільшуватимуть пропозицію валюти, тож навіть зі зростанням імпорту валютний ринок буде досить непогано збалансованим», – припускає старший фінансовий аналітик групи ICU Тарас Котович.

Президент інвестиційної групи «Універ» Тарас Козак в коментарі ТСН.ua прогнозує, що як у вересні, так і у жовтні гривня може навіть продовжити зміцнюватися.

- У вересні могли бути складнощі, адже саме на цей період випадають рекордні виплати за зовнішніми боргами (Україна у вересні мусить сплатити зовнішнім кредиторам близько 2,9 млрд доларів, – ред.).

 

В останні місяці була невизначеність, чи зможе Міністерство фінансів сплатити ці кошти без екстраординарних заходів. Але Україна змогла залучити близько пів мільярда доларів через випуск євробондів і 23 серпня має отримати «подарунок» від МВФ у розмірі 2,7 мільярда доларів.

 

Ці кошти мають забезпечити безпроблемне проходження періоду пікових виплат нашим кредиторам», – каже фахівець.

За словами Тараса Козака, єдине, що може негативно вплинути на курс валюти – політичні спекуляції щодо падіння золото-валютних резервів на 10% після виплат за зовнішніми борговими зобов’язаннями.

- 23 серпня нам надійдуть 2,7 млрд доларів від МВФ і золото-валютні резерви зростуть до 31 з лишком мільярда доларів.

 

Але у вересні, після усіх виплат, вони знову повернуться на рівень трохи більш як 28 мільярдів доларів.

 

Якщо на цьому факті будуть спекулювати, гривня може дещо «просісти». А макроекономічних підстав до зміни тренду на зміцнення валюти – немає, – пояснює експерт.

Між тим, економісти прогнозують, що середньорічний курс долара буде не таким, як очікувалось у минулому та на початку цього року. Нагадаємо, тоді економісти прогнозували, що в середньому у 2021 році долар коштуватиме від 28,1 до 28,6 грн.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Юлія Вознюк

Юлія Вознюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень