Базовий пенсійний дохід та універсальна соцдопомога: про що вам варто знати

Це речі, які мають покращити життя більшості українців. Особливо тих, хто опинився у скрутному становищі

У 2023 році в Україні мають завершити запровадження базового пенсійного доходу. Про це днями заявила міністр соцполітики Марина Лазебна (яка, до речі, подала заяву про відставку).

Про що йдеться і як це працює, роз’яснює Урядовий портал.

Лазебна каже, що середній розмір пенсії станом на 1 липня поточного року становить 4437 гривень, що майже на 660 грн (або на 17 %) більше проти ананлогічного періоду минулого року.

 

При цьому середній розмір військових пенсій за рік збільшився більш як на 3 тис. грн або на 53% і становить майже 8 900 гривень.

Цього вдалося досягти завдяки цілеспрямованій роботі Уряду щодо:

  • індексацій пенсій;
  • послідовного охоплення пенсіонерів віковими надбавками до пенсії;
  • пришвидшення зростання мінімальних пенсійних і соціальних допомог у2022 році.

Міністр наголошує, що за січень-червень цього року до ПФУ надійшло 272,7 млрд грн доходів, що на 11% більше, ніж за той же період минулого року. В т.ч., на 25 млрд гривень (або на 17,6%) більше вдалося отримати від сплати ЄСВ.

Однак страхові внески після суттєвого зменшення у 2016 році і через демографічні тенденції вже ніколи не будуть достатнім джерелом фінансування повноцінної роботи системи загальнообов’язкового державного соціального страхування для того, щоб вона забезпечувала адекватний захист у літньому віці, у випадках настання хвороби, інвалідності чи втрати годувальника.

 

Саме тому пенсійні виплати додатково фінансуються з держбюджету, що прямо передбачено Конституцією України.

Фото ілюстративне
Фото ілюстративне

Як зауважила Лазебна:

–  Україна вже зараз на практиці впровадила елементи базового пенсійного доходу. І це не данина моді і навіть не частина нашої євроінтеграції, це адекватна відповідь на фактичні виклики, які ми маємо.

 

Ми відтестували на практиці під час пандемії та воєнного стану, як це може працювати ефективно, як доповнювати страхові пенсійні виплати доплатами та допомогами, щоб вийти на базовий пенсійний дохід.

 

Я маю на увазі «вікову лінійку» доплат до пенсії (...) Іншого шляху забезпечити мінімальні норми в пенсійному забезпеченні без підвищення внесків не існує.

 

Тому, якщо ми хочемо гарантувати літнім людям мінімально необхідні для життя доходи, то маємо закріпити базовий пенсійний дохід системно на рівні законодавства. Щоб це була прозора, зрозуміла людям система, яка працює на рівні закону, а не постанов уряду. Ми напрацювали необхідний законопроєкт і вже отримали схвальні висновки щодо нього від Світового Банку та Міжнародної організації праці.

 

Але це про необхідний мінімум. А для гідного життя на пенсії маємо доповнити базові пенсійні гарантії всеохоплюючою системою пенсійних накопичень, які людина та її роботодавці будуть здійснювати, поки людина працює, і які будуть додатковим джерелом доходу людини після завершення трудової діяльності.

 

Саме така формула – базовий пенсійний дохід плюс індивідуальні пенсійні накопичення – дає нашим нинішнім пенсіонерам необхідний захист, а нашим молодим людям – гідну пенсійну перспективу у власній країні, - пояснює очільниця Мінсоц.

Також вона повідомила, що Мінсоцполітики завершує роботу над проєктом закону про універсальну державну соціальну допомогу.

Йдеться про майже 2 млн родин, які виховують дітей та більш як 5 млн літніх людей і людей з інвалідністю, які нарешті одержать відповідь, на яку гарантовану державою допомогу вони мають право.

– Ми впровадимо універсальну соціальну допомогу, яка консолідує різні види державної допомоги, передбачені наразі у понад 10 нормативних актах, які можуть надаватись людині протягом всього життєвого циклу.

 

Це одночасно дозволить забезпечити виконання Конвенції МОП 102 про мінімальні норми соціального забезпечення, ратифікованої Україною, - каже Лазебна.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень