Частина українців залишиться без пенсії навіть після 63-х років

Усе пов’язано зі стажем, який вдалося накопичити до цього часу

Щороку в Україні підвищуються вимоги до пенсійного віку і стажу. І саме страховий стаж є пріоритетним показником призначення пенсії за віком.

Так, у 2022 році для виходу на заслужений відпочинок у 60 років потрібно відпрацювати офіційно 29 років.

 

Якщо у людини менш як 15 років страхового стажу, вона може розраховувати на мінімальну пенсію, розмір якої прив'язаний до прожиткового мінімуму. Однак почати отримувати її можна буде не з 60 років, а з 63-х років.

Особливий випадок, коли людина ніде не працювала офіційно (тобто вона взагалі не має страхового стажу).

У цьому випадку вона пенсії взагалі не отримуватиме — держава платитиме їй допомогу, яка називається «державна допомога людям, які не мають права на пенсію».

Розмір цієї допомоги також прив'язаний до прожиткового мінімуму. Він практично збігається з сумою виплат людям, яким не вистачає стажу для повноцінної пенсії.

 

Втім, на допомогу можна буде претендувати лише з 65-річного віку.

Особам, які досягли пенсійного віку, але не мають права на пенсію, виплачується державна грошова допомога у розмірі, що становить різницю між прожитковим мінімумом для осіб, які втратили працездатність, та середньомісячним сукупним доходом сім'ї з розрахунку на одну особу за попередні 6 місяців, але не більше 100% прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Максимальний розмір тимчасової державної грошової допомоги для пенсіонерів без повного страхового стажу для виходу на пенсію за віком становить 2027 грн.

Для призначення соціальної допомоги треба звернутися до органів соцзахисту населення за місцем прописки чи фактичного проживання і надати такі документи:

  • заяву з пред'явленням документа, що засвідчує особу пенсіонера та його місце проживання;
  • індивідуальний податковий номер;
  • довідку про наявний страховий стаж (видається в органах ПФУ);
  • декларацію про доходи та майно за останні шість календарних місяців або два квартали, що передують місяцю звернення за призначенням допомоги;
  • копію рішення про встановлення опіки (при визнанні особи недієздатною);
  • копію посвідчення біженця або тимчасової посвідки на проживання (для переселенців);
  • довідку про склад сім'ї, видану уповноваженим органом за місцем проживання, зокрема органом місцевого самоврядування.

Якщо соціальна пенсія оформляється не за адресою прописки, то необхідно додати ще й довідку про неотримання такої допомоги за зареєстрованим місцем проживання (вона береться в управлінні соцзахисту населення).

Джерело: На пенсії

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень