Акциз, ЄСВ та паї за землю: скільки платитимуться українці у 2023 році

Цього року повертається ПДВ на пальне та з’являються платежі за паї  

Податки та зміни для ФОПів

Цього року для ФОПів практично нічого не зміниться. Показники, до котрих прив’язаний ЄСВ та єдиний податок, не зростуть. Натомість навесні планують скасувати податок у 2% від доходу. Бюджет недоотримав надходження, тож таке послаблення скасують. 

  • ФОП 1 групи: єдиний податок – 286,4 гривні (10% від 2 684 гривень); ліміт річного доходу – 1 118 900 гривень або 167 розмірів мінімальної зарплати.
  • ФОП 2 групи: єдиний податок – 1 340 гривень (20% від 6 700 гривень); ліміт річного доходу – 5 587 800 гривень або 834 мінімальні зарплати.
  • ФОП 3 групи: єдиний податок – 5% від суми доходів для неплатників ПДВ, або 3% від суми доходів для платників ПДВ; ліміт річного доходу – 7 818 900 гривень або 1 167 мінімалок (однаково для платників та неплатників ПДВ).

Ставка єдиного податку залишиться незмінною для ФОПів 3 групи. Тобто такі ФОПи у 2023 році будуть сплачувати, так само як і цьогоріч – 5% від суми доходів для неплатників ПДВ, 3% від суми доходів для платників ПДВ, спеціальні 2% для неплатників ПДВ на час дії воєнного стану.

Податки в бюджеті 

У 2023 році залишається без змін податок на доходи та прибуток, військовий збір. Вони як і раніше складатимуть 18% та 1,5% відповідно.  Натомість зросте акцизний збір.

  • на тютюн податок складатиме 20% — 2 097,12 гривні тисячу штук.
  • на алкоголь теж становитиме 20% — 133,31 гривні за літр 100% спирту тисячі літрів,
  • акциз на пиво – 59,82 гривні за літр 100% спирту.

ПДВ на пальне

Цього року повертається акциз на пальне, однак його розмір різнитиметься для різного його виду:

  • 52 євро – для автогазу,
  • 100 – для пального.

Такі суми зборів актуальні на період військового та надзвичайного стану, але не пізніше 1 липня 2023 року. Після цього ставка ПДВ повернеться до рівня 20%, а акцизи – до 213 євро та 140 євро за 1000 літрів на бензин і дизельне пальне відповідно.

У Законопроєкті є виняток для пального на потреби військових. Якщо замовником такого пального є Міноборони, акциз становитиме 0 євро за 1000 літрів.

Генератори 

До весни 2023 року в Україну можна привозити генератори без мита та ПДВ, але є умова – власники бізнесу повинні сплачувати екологічний податок за використання генератора, коли підприємство використовує понад 200 тонн пального на рік для його роботи.

Оскільки генератори працюють на пальному, то уряд також дозволив підприємцям зберігати до 2 тонн пального без ліцензії та інших дозвольних документів. Водночас для зберігання більш ніж двох тонн пального компаніям буде потрібно подавати декларацію у податкову. Раніше суб'єктам господарювання заборонено зберігати понад 5 літрів пального для власних потреб без відповідних ліцензій.

Ці норми не стосуються АЗС, гуртових продавців та нафтопереробних заводів. При цьому, зміни вводитимуться на період дії воєнного стану.

Податок на пай

Селяни та фермери з 2023 року будуть сплачувати мінімальне податкове зобов’язання (МПЗ) за свій пай. Залежно від того чи укладено офіційний договір оренди – залежить хто сплачуватиме збір - орендодавець чи власник паю.

  • Якщо договір про оренду є, то МПЗ сплачує орендар.
  • Якщо немає – власник паю.

Також передбачається, що для орендодавців та орендарів, які чесно сплачують податки, нічого не зміниться, адже введення МПЗ не повинно призвести до збільшення їх податкових зобов’язань.

Власник паю, який не має офіційного договору про оренду, повинен буде сплачувати в середньому 1,5 тисячі гривень у бюджет громади. Формула розрахунку МПЗ залежить від того, проведена нормативна грошова оцінка земельної ділянки (паю) чи ні.

Податок повинні сплачувати особи, які володіють, або взяли в оренду ділянки:

  • земельні ділянки, що використовуються дачними (дачно-будівельними) та садівничими (городницькими) кооперативами (товариствами), а також набуті у власність/користування членами цих кооперативів (товариств) у результаті приватизації (купівлі/продажу, оренди) у межах земель, що належали цим кооперативам (товариствам) на праві колективної власності чи перебували у їх постійному користуванні;
  • землі запасу;
  • невитребувані земельні частки (паї), розпорядниками яких є органи місцевого самоврядування, крім таких земельних часток (паїв), переданих органами місцевого самоврядування в оренду;
  • земельні ділянки зон відчуження та безумовного (обов’язкового) відселення, що зазнали радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи;
  • земельні ділянки, віднесених до сільськогосподарських угідь, які належать фізичним особам на праві власності та/або на праві користування та станом на 1 січня 2022 року знаходилися у межах населених пунктів.

Джерело: 24 канал

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень