«Девочки, идите на х*р». Українська «вата», Шарій і водій, який нікого не висаджував (ФОТО/ВІДЕО)

«Это было под Ровно» (с)

Наталія Конфедерат та Ярина Чорногуз іронічно посміхаються після ситуації, що склалася. Іронічну посмішку викликає усе в цій історії.

Нині цей допис має 4 тис. коментарів і 14 тисяч репостів у фейсбук. Так званий "срач" між українцями з різними поглядами не припиняється.

Йдеться про допис на сторінці волонтерки з організації госпітальєрів Ярини Чорногуз, яка напередодні їхала з Волині на Схід в автобусі перевізника Winew.

Дівчина їхала з похорон вбитого на Донбасі її ж хлопця. Разом із подругою вони попросили водія вимкнути російську мову, однак зустріли лише опір, мовчання та лайку у свій бік.

Подаємо витяги діалогів із відео.

Ми не розчули усього, але намагалися зберегти контекст:

Ярина: Ну або вимкніть російську мову, будь ласка. Бо це не є…

Водій за кермом: Послухайте, це автобус міжнародного класу.

Ярина: Я першого лютого їду на ротацію під Маріуполь. Де загинув мій хлопець……. Ми зараз на Сході захищаємо вас, аби ви могли спокійно їздити ....  Якщо вам складно вимкнути для нас цей російський фільм, зупиніть, будь ласка автобус, я вийду, ми зловимо на трасі машину, і ви будете самі їхати і насолоджуватися [серіалом].

Водій далі сперечається з Яриною, пропонує запитати людей.

Ярина: Давайте запитаємо людей. Люди, ви не проти, щоб ми зараз вимкнули фільм російською мовою… далі нерозбірливо.

Водій: Ваше прізвище як? Виключіть телефона.

Ярина: Я вчора поховала свого хлопця. І зараз їду з похоронів. Мені чути російську мову фізично огидно. 

Чутно він пасажирки: Визвать паліцию.

Ярина: Визвать паліцию. Вибачте, можна українською. Я не розумію російської.

Пасажирка: А я разгаваріваю на радной. Мова мая расійская..... Мнє адінакава.

Водій: Що то за фотосесія?

Пасажирка каже, щось накшталт: В паліцию єйо пускай атправят.

Пасажирка: Дєвачкі, ідітє на хєр атсюдава.

Та жінка, яка сперечалася російською з дівчатами.

Водій: Люди не хочуть, щоб ви їх знімали.

Дівчата: Зупиняйте автобус.

Водій: Ніякі умови, ніхто нам ставити не буде.

Далі другий водій вимагав вимкнути камеру. Зав’язалася перепалка і дівчата попросили зупинити автобус та зійшли з маршруту.

Наталія Конфедерат та Ярина Чорногуз після того, як попросили висадити їх з автобуса.

Водій хотів довезти волонтерок до населеного пункту, але дівчата наполягли, щоб їх висадили негайно. Вочевидь, вони лишилися ловити попутку на Рівненщині біля села Мощаниця.

Як згодом стало відомо, у Києві на водія вже чекали активісти, утім вочевидь, водій поїхав в об’їзд, каже Ярина.

Спасибі всім, хто прийшов підтримати. Водій-херой поїхав в об'їзд автостанції)) Я рада, що мене зустріли люди, які б мовчазною більшістю в автобусі ніколи не були.

 

Зауваження: ми самі вимагали, щоб нас висадили. Бо це принципово.

У компанії-перевізнику Winew не розуміють, як російськомовний контент потрапив до водія. Вони опублікували вибачення на своїй фейсбук-сторінці:

Ми щойно дізналися про ситуацію, котра виникла в автобусі, і м‘яко кажучи шоковані вчинком водіїв.
По-перше, адміністрація видає на кожний автобус флешки з українськими стрічками, тому нам на даний момент незрозуміло як російськомовний фільм з‘явився на екрані автобуса.

 

По-друге, що найбільше вразило нас, - це реакція водіїв, котрі відмовились вимкнути його на прохання дівчини.  Ми хочемо вибачитись за неприпустиму поведінку працівників фірми.

 

Наша позиція однозначна: подібні ситуації ганебні й не повинні повторюватися в майбутньому.

Як прокоментувала виданню «Рівне Вечірнє» директорка компанії Оксана Гриб, водіїв можуть звільнити:

Не можемо виправдовувати водіїв. Їхній вчинок – неприпустимий. У нас має бути нарада. Готується наказ про звільнення. Ми наразі збираємо інформацію. Таких прецедентів до сьогоднішнього дня не було.

Ми запитали у юриста Валентина Дупака, чи могли водії вмикати російськомовні серіали. Правник каже, що його позиція може здатися непопулярною, однак законодавство поки не врегульовує такі випадки:

Ганебна ситуація, яку ми бачимо лише з одного боку (з боку волонтера). Демонстрація аудіо-, відео-контенту, то є додаткова, жодним законом не врегульована послуга зі сторони перевізника.

 

Звичайно, що за умови того, що більшості пасажирів не подобається (викликає дискомфорт) якась обставина, то перевізник, що надає послугу - повинен дослухатись до більшості пасажирів.

 

Коли постає питання про роботу якогось закону чи ініціативи (транслювання контенту ворожої країни), то завжди потрібно дивитися на наявність санкції щодо осіб, які вчиняють такі дії. А, вони відсутні.

Зазначимо, що у законі «Про забезпечення функціонування української мови, як державної» стаття 36-та зобов’язує сферу транспорту обслуговувати пасажирів державною мовою. А іншими мовами вже після особистого прохання.

Утім, Валентин Дупак пояснює, що мова контенту, який є додатковою послугою, не регулюється.

Тож усе залежало від думки пасажирів, одні з яких промовчали, а інші – послали волонтерку та дівчину вбитого українського військового на х*р.

В коментарях до посту Ярини думки також розділилися. Звісно повно коментарів, де люди обурюються діями водія та реакцією пасажирів.

Однак величезна частина коментаторів всіляко засуджують дії волонтерок. Відносно "інтелігентно" це зробив одіозний блогер Анатолій Шарій (якщо ви повернулися до цієї публікації, або читаєте її вперше, варто зауважити: ми не толеруємо Анатолія Шарія. Прихильникам його творчості бажаємо читати більше розумних книжок та поглибити знання у понятті "колоніалізм"):

А ось різні варіанти коментарів і "срачів".

До речі, Шарія згадували не раз.

Згадували й Зеленського.

Прихильники Чорногуз неодноразово називали її противників ватою.

Від автора: Чому не піти на поступки і не вимкнути російський серіал? Хіба слоган нашої країни зараз не

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень