Чим зумовлене подорожчання цін на молочну продукцію у Рівному? (+ФОТО/ЦІНИ)

Чи зупиниться зростання цін – виробники стверджувати не готові

У Рівному зростають ціни на молочну продукцію. Зокрема, якщо масло одного з відомих в нашій області виробників на початку вересня коштувало 105 гривень за кілограм, то зараз ціна зросла до 120 гривень. Продавці цих торгових точок кажуть, що це ще не межа, і варто бути готовими до того, що вартість, зокрема, масла, може сягнути 150 грн за кіло.

Таку інформацію не підтверджують, але і не спростовують виробники. Кажуть, молочна продукція дійсно зросла у ціні з 1 листопада в середньому на 8%. А от чи буде чергове зростання – керівник відділу маркетингу ТМ «РадиМо» радивилівського молокозаводу Ірина Водянане прогнозувати не береться:

 

- В нас з 1 листопада піднялася ціна на всю молочну продукцію в межах 8%. Економіка підприємства пов’язана з певними ринковими умовами: подорожчання цін на сировину, на виробництво самої продукції. Я не стверджую і нічого не говорю про те, чи підніматиметься у нас ціна в майбутньому чи ні.  

 

Ще один виробник підтверджує, що лише впродовж осені їхні ціни вже піднімалися двічі (в жовтні та листопаді), залежно від продукту - на 10-15%, - повідомили нам в неофіційному коментарі на березнівському молокозаводі БІМОЛ. І однією з причин також називають здорожчання сировини.

Ціна на молоко, яке здають селяни, і справді зросла, підтверджує голова Асоціації фермерів Рівненщини Дмитро Українець. Але не так суттєво - на 1 гривню (з 3 до 4 гривень за літр). І пов’язано це, в тому числі, із зменшенням кількості поголів’я у селян:

- Тенденція йде до зменшення поголів’я молочного стада. На це вливає цінова політика на молоко. Монополісти (молочні заводи), які заготовляють молоко в населення, диктують свої ціни, вони між собою домовляються. Зараз ціна зросла. З якої причини? По-перше, молока стало менше, бо поголів’я зменшується. По-друге – зараз корови запускаються. Зараз просто менше молока в людей, десь на відсотків 30-40. Ну, і можливо, інфляційні процеси.

 

Допомогою для селян, за словами Дмитра Українця, стануть безпроцентні кредити на 10-15 років, на які з наступного року держава планує передбачити 5 мільярдів гривень. Аби отримати кошти на технічне оснащення, (а це холодильне та лабораторне обладнання, доїльні апарати), сімейним фермерам треба буде об’єднатися у кооператив. Подібні приклади вже є на Львівщині. У такому разі молокозаводи не зможуть занижувати ціну на молоко у селян через невідповідність вимогам.

А ще, за прикладом Польщі, окремим громадам пропонуватимуть надання фінансової допомоги для переробних цехів, які виготовлятимуть, до прикладу сир. 

Наш кореспондент сьогодні побував на ринку і провів моніторинг цін на молочну продукцію:

Сметана «Радимо» 20% - 15,60 грн

Сметана домашня, збирана 0,5 л – 20 грн

Молоко «Радимо»  2,5% - 12,25 грн

Молоко домашнє, 1 л – 12 грн

Сир домашній – 45-46 грн

Сир твердий -  від 100 грн за 1 кг

Плавлений сирок - від 8 грн за шт.

Масло-спред - від 50 грн за 1 кг

Масло - від 100 грн за 1 кг

Масло домашнє - від 100 за 1 кг

Фото: В. Восьмечудо

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ілона Радзівіл

Ілона Радзівіл

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень