Якщо у вас онко - швидко беріть квиток: українець дав пораду, як безкоштовно лікуватися в Австрії

Та загалом описав медичну систему в цій країні

Texty.org.ua розмістили матеріал Павла Контрактовича, який пів року прожив у Австрії – у нього багатодітна родина, тож усіх випустили за кордон без проблем вже після початку повномасштабної війни.

Розповідь Павла про систему освіти у цій країні ми вже публікували:

«Їх це шокує», - австрійські вчителі не розуміють та скаржаться на українських дітей

Також Павло розповів, як українці часто ходять на різні медичні прийоми й лікування у Австрії, як на роботу.

Воно й не дивно, бо роботи немає, а медицина – є, можна підлікувати запущені болячки й зайняти час.

Українець повідомив, що він з рідними довго не зважувалися на візит до лікаря, начитавшись відгуків про медицину в ЄС. Проте все-таки пішли до сімейного лікаря.

Тут загальна черга, у якій може пощастити – і вас приймуть одразу, може не пощастити – й ви просидите кілька годин. Ми потрапляли й так, і так, - каже наш земляк.

Павло описує свій візит так:

Лікарка приємна, уважна, знає англійську. Першого разу за 10-15 хв здійснила огляд і виписала направлення на обстеження. Приймальня – це її кабінет, місце для очікування, стійка, за якою працює медсестра, і місця для медичних маніпуляцій.

Поки частина людей чекає на прийом до лікаря, іншим медсестра робить різні процедури – тобто всі зайняті. Часу на балачки немає.

Крапельницю, наприклад, ставить сама лікарка, а кров на аналіз бере медсестра – і все в тому самому приміщенні. Результати всіх обстежень лікарка бачить у своєму компі.

Приватна клініка у Австрії

Вам на час здачі повідомляють, коли в лікаря буде результат, щоб ви могли спланувати наступний візит.

Хто платить?

Більшість послуг оплачує державне страхування. Якщо ви критично хворі, вас вилікують, якщо у вас щось поболює й потрібні додаткові обстеження – запропонують оплатити частину послуг самостійно.

Українець розповів дві історії лікування онкозахворювань в Австрії.

Нашу сусідку забрали в стаціонар відразу з пункту реєстрації українських біженців і фактично врятували життя. У неї досі неймовірно дороге лікування, за яке платить Австрія. В її історії напартачили українські лікарі.

Після чергової операції в Австрії їй прийшов лист з проханням вказати, хто винен у її травмі, яка спричинила лікування, щоб страхова стягнула з цієї людини плату за лікування. Сусідка написала, що було невдале лікування, а ми всі потім жартували, що потрібно було вписати прізвище українського хірурга, - зазначає Павло.

Інша історія з онкозахворюванням – менш драматична, хоча вона потребувала багатьох обстежень. Людину, яка з цим допомагала, вразив рівень електронних послуг і обміну даних.

Хоча на обстеження потрібно було їздити в різні клініки Відня, кожен фахівець, відкриваючи комп'ютер, чітко знав, що слід зробити пацієнту, який прибув на призначений час, і всі результати вносив у систему. Перед цим ця людина місяцями бігала з паперами по українських лікарнях і всі електроні системи обміну інформації тільки ускладнювали життя: то висіли, то вже закрилися, бо завершувався робочий день тощо.

Порада від українця

Якщо у вас чи в родичів онкозахворювання, то швидко беріть квиток до Перемишля, звідки є прямий поїзд на Відень і на Грац. В обох містах – потужні центри з лікування раку, Австрія оплачує українцям лікування.

Павло продовжив розповідь знайомих, які живуть у багатоповерховому будинку. Кілька їхніх сусідів – люди дуже літнього віку. До них регулярно приходить спеціальна працівниця та змушує їх виходити на прогулянку. І ці бабці й дідусі човгикають туди-сюди, опираючись на палочки. Їх заставляють рухатися. Бо профілактика — це основа здоров'я.

Також українець зауважив, що австрійці дуже багато ходять. У горах безліч пішохідних маршрутів різної складності. Це один з головних видів відпочинку місцевих — піти в гори на цілий день. Або проїхатися велосипедом 30-40 км в одну сторону і скільки само назад. Біля початку популярних маршрутів завжди стоять машини, люди приїжджають з інших міст походити. Навіть у селах працюють готелі — приймають туристів, які приїхали походити горами. І серед них дуже й дуже багато пенсіонерів.

 

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень