Які 5 рослин допоможуть позбутися цукрової залежності

Цукрову залежність можна подолати за допомогою рослинних замінників

Солодка сахароза, яка відома як звичайний цукор, починає стрімко зникати з раціону людей.

Вчені зробили висновок, що людство не припинило любити солодке, але у цукру з'явилися серйозні конкуренти. Ці продукти, якщо їх вживати в міру, не спричинять діабету або ожиріння, інформує Ukr.Media.

Стевія

Конкурент номер один — стевія. Про цю «медову траву», яка походить з Латинської Америки, ходять легенди.

Нібито здавна, ще у щасливі доколумбові часи саме стевію індіанці додавали у свій улюблений напій — мате. Так це чи ні, в індіанців ми вже не запитаємо, а ось сучасні японці щодо вживання цього замінника цукру попереду усієї планети. На Японію припадає 40% усього ринку стевії.

Чим вона краща за цукор? По-перше, від неї не гладшають. Стевія організмом майже не засвоюється, просто дає нам солодкий смак, а потім видаляється. По-друге, вона солодша за сахарозу.

Однак, за задоволення все ж таки доведеться заплатити. У стевії, крім солодкого смаку, є ще й свій, досить своєрідний присмак, звикнути до якого вдається не усім. 

Сироп топінамбура

Сироп топінамбура або земляної груші почав переможну ходу кухнями ласунів, які бережуть своє здоров'я,  нещодавно. Тим часом топінамбур відомий вже кілька століть, і називається так на честь індіанського племені «тупінамба».

Топінамбур можна зустріти лише на приватних городах, оскільки його врожай погано зберігається. Але комусь все ж таки спало на думку робити з нього смачний сироп з дуже низьким глікемічним індексом (нижчий лише у стевії).

Щодо застосування, то сироп можна додавати у будь-які напої, готувати з ним улюблені страви. Скрізь, де доречний цукор.

На смак він трохи нагадує мед, і дуже подобається дітям. Діабетикам цей продукт також підходить ідеально.

Ксилітол

Ксилітол або ксиліт як замінник цукру використовується досить давно, у тому числі й у харчовій промисловості. Однак публіці він знайомий здебільшого у поєднанні з жувальною гумкою. Він, кажуть, гарно впливає на зубну емаль. Цей солодкий білий порошок роблять з березової деревини.

На смак він приємний і трохи охолоджує язик. Діабетики вживають ксиліт ще з середини XIX століття, а тепер до них приєдналися і ті люди, які хочуть схуднути.

Калорій у ксилітолі, правда, не менше, ніж у сахарозі, але понад 50 грамів на день безкарно нікому з'їсти не вдасться — настає вельми помітний проносний ефект.

Крім солодкого смаку, ця цікава речовина має ще й бактерицидні властивості. Якщо розчином ксиліту обробити шматок м'яса, воно не втратить свіжості протягом двох тижнів зберігання за температури від 0 до 5 градусів.

Ксилітол можна купити в аптеці.

Сироп плодів ріжкового дерева

Сироп плодів ріжкового дерева у нас більше відомий як ліки проти кашлю і від шлунково-кишкових нездужань.

А у Греції, наприклад, не лише сироп, але й самі плоди ріжкового дерева — традиційні ласощі. Та й у стародавніх єгипетських ієрогліфах зображення стручка ріжкового дерева еквівалентне слову «солодке».

У цих стручків є свій виражений смак, який комусь нагадує шоколад, а комусь каву. У Греції сироп з них використовують приблизно так само, як у нас мед — ним і лікуються, і млинці поливають.

Протипоказань у нього немає. 

Пальмовий цукор

Пальмовий цукор — це справжня смакота. Він, звичайно, дуже калорійний, але саме за допомогою нього радять позбавлятися цукрової залежності.

Щоб отримати пальмовий цукор, люди підіймаються на високі пальми, роблять надрізи на суцвіттях і закріплюють під ними контейнери для збору нектару. Його випарюють доти, доки не вийде чудовий золотаво-коричневий продукт з карамельним ароматом і смаком.

Цукор додають у безліч страв азійської кухні, з ним можна пити чай і каву. А корисних речовин у пальмовому цукрі безліч.

В одній лише чайній ложці пальмового цукру міститься 5 мг кальцію, 3 мг фосфору, 8 мг магнію, 48 мг калію, 0,5 мг заліза, а також деяка кількість цинку, міді, тіаміну, рибофлавіну і ніацину.

Деякі буддистські ченці їдять лише раз на добу — до 12-ї години дня, а в інший час їм дозволено їсти саме пальмовий цукор. 

Радіо ТРЕК у Telegram. Viber: 063-734-106-4

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Юлія Вознюк

Юлія Вознюк

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень