Як зібрати аптечку дитині у відпустку. Поради головного педіатра Рівного

На що звернути увагу збираючи валізи

ФОТО - emigranto

Збираючись на відпочинок батьки особливо ретельно підходять до питання аптечки у дорогу. Особливо якщо йдеться про відпустку з дітьми й це відбувається для сім’ї уперше.


Щоб підготуватися до таких поїздок, ми поспілкувалися з головним педіатром Рівного – Юрієм Денисенко.

За його словами як саме підбирати медикаменти у дорогу, залежить головним чином від стану здоров’я дитини. Якщо малюк має хронічні захворювання, схильність до алергій або певні особливості розвитку, то першу чергу батькам необхідно брати з собою ті медикаменти чи препарати, яких потребує дитина постійно. Юрій Денисенко відзначає, що батьки цих діток добре про них дбають, тож зазвичай мають необхідне під рукою.

ФОТО babies-toddlers.com

Також варто зважати й на те, яке місце відпочинку обирають батьки для своєї дитини. Зокрема відпочинок на морі, в іншій кліматичній зоні з далекими переїздами та перельотами лікар не рекомендує батькам з дітьми до 5 років.

Адже традиційно адаптація до нових природних умов триває 5-6 днів, а тривалість самої відпустки часом не перевищує й тижня. Юрій Денисенко вважає що з маленькими дітьми відправлятися у закордоні поїздки на такий короткий термін не варто.

Для малюків найбільш сприятливим буде відпочинок у радіусі 300 кілометрів від місця постійного проживання. Природні умови і клімат у такому разі не змінюється, тож замість витрачати сили на адаптацію – дитина одразу починає відпочивати й оздоровлюватися.

 

Готуючись до відпочинку у Туреччині чи Єгипті необхідно звернути увагу на активність сонця. У такому разі не тільки дітям, але і доросли слід подбати про належний захист шкіри від шкідливого впливу сонячних променів. Ми уже розповідали детально про це – тут.


Для безпечного перельоту у літаку, щоб зміна тиску не вплинула на роботу органів слуху й дихання необхідно малечі закапати ніс судино-звужуючими краплями. Підійде навіть елементарний «Називін». В аптечку слід покласти і вушні краплі. Лікар рекомендує препарат широкого спектра дії – «Отіпакс». Також серед необхідного у поїздці – жарознижуючі й знеболюючи препарати. Серед найпоширеніших – «Нурофен», ( діюча речовина – ібупрофен).


Спекотна літня погода сприяє поширенню кишкових інфекцій. Батькам слід пам’ятати про таку небезпеку, і прихопити в аптечку препарат «Ніфуроксазид». Для маленьких дітей його випускають у вигляді сиропу (жовтого кольору, важко відіпрати якщо раптом крапля потрапить на речі). Старшим дітям у разі потреби краще підійде у формі таблеток (і дорослим теж, тільки дозування інше відповідно до інструкції).


Не рідко зміна кліматичної зони та графіку харчування у готелях all-inclusive може спровокувати закрепи. Тож про всяк випадок в аптечку можна покласти й послаблювальний препарат «Гуталакс» (підходить для дітей віком від 1 місяця).

Ми запитали у Юрія Денисенка чи варто з собою у відпустку брати антибіотик.

За його словами, відпочиваючи в Україні – аптеку у разі потреби антибіотика можна знайти на кожному кроці. Закордоном складніше, адже комерційні назви препаратів маючи однакову діючу речовину можуть відрізнятися. Для деяких батьків це може стати проблемою. Тим паче, що без рецепта придбати такі препарати закордоном важче і часто дорожче.

Тож якщо є потреба мати з собою антибіотик, можна взяти препарат широкого спектра дії «Азітроміцин». Не буде зайвим в аптечці й антигістамінний препарат.


Для безпечного відпочинку у Єгипті лікар радить придбати спеціальне гумове взуття. Особливо для дітей. І тут йдеться не тільки про захист дитячих ніжок від травмування коралами. На цьому курорті можна заразитися гельмінтами, які проникають через шкіру.


І тепер щодо засобів першої допомоги. Особливої потреби мати з собою бинти, зеленку й інше немає. Юрій Денисенко нагадує, що така аптечка однозначно є в автомобілі чи автобусі, у літаку і аеропорту. Їх тримають у готелях і на облаштованих пляжах.

Втім, якщо батьки мають бажання мати під рукою і такі засоби, то можна з собою «Бетадин» - антисептичний засіб замість «пекучої» дітям «зеленки».

В.о. міністра охорони здоров’я Ульяна Супрун про антисептичні засоби докладніше розповідала у своєму дописі:


У перелік необхідного можна додати засоби від укусів кліщів і комарів, та мазь на випадок якщо комахи уже вкусили (ми про це писали тут).


Радіо Трек бажає вам приємної відпустки та здоров’я дорослим і дітям. А аптечка яку берете з собою, нехай буде як парасолька. Якщо її візьмеш з собою – дощу точно не буде.

Наші новини у ТelegramНомер у Viber063-73-4-106-4 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень