ТОП-5 секретів про сонцезахисний крем і правильну засмагу від лікаря-дерматолога з Рівного

​+ Як доглядати за шкірою після сонячних ванн

Нині у розпалі сезон відпусток і канікул. Дорослі та малеча щодня проводять значну кількість часу на вилиці. Саме час подумати про надійний захист шкіри.

Тож Радіо Трек запитав у дерматолога центру естетичної медицини Med & Life Юлії Скорик як запобігти сонячним опікам і розумно насолоджуватися сонячними променями.

Юлія Скорик під час ознайомлення з роботою "Академії шкіри" у Барселоні

- 1. На що звертати увагу при виборі сонцезахисного крему?

- Косметичний сонцезахисний засіб — це надійний бар’єр між вашою шкірою та шкідливим випромінюванням. Але не поспішайте в магазин купувати перший-ліпший тюбик із косметичним захистом. Необхідно обирати продукцію, де є позначка SPF фактор - це таймер безпечного перебування на сонці. Чим SPF вищий, тим більше часу ви можете провести під прямими променями.

Зазвичай є засоби з рівнем захисту від 10 до 50 SPF.

Умовно можна пояснити, що чим у людини світліший відтінок шкіри, тим вищим має бути рівень SPF. І кожні дві-три години крем потрібно повторно наносити на відкриті ділянки шкіри.

- 2. Як попередити старіння шкіри та появу зморшок після засмаги?

- Хороший крем — це комбінований захист від променів UVA і UVB. Ці літери теж повинні бути вказані на етикетці. Засіб, на якому вказано лише UVB, захистить від опіків, але не захистить від старіння шкіри. Самі UVA-промені не завдають видимих пошкоджень шкіри, однак впливають на її пігментацію, зволоження і пришвидшують появу зморшок. Тож особам, які хочуть зберегти молодість шкіри, треба звертати й на ці літери увагу.

Особисто собі лікар обирає сонцезахисні креми перевірених професійних засобів: «Inno», «IMAGE» та «La Roche-Posay».

- 3. Що таке фізичні та хімічні фільтри сонцезахисних кремів?

- Найчастіше у косметичних продуктах зустрічаються хімічні фільтри, які поглинаються шкірою та поглинають ультрафіолет.

Фізичні, в свою чергу, вважаються більш безпечними та залишаються на поверхні шкіри, створюючи захисний бар'єр, що відбиває сонячні промені. Засоби, на яких вказано, що вони не змиваються водою і не залишають білого нальоту, мають високий вміст хімічних речовин.

Вчені кажуть, що такі засоби впливають на ендокринну систему. Хімічні фільтри можуть викликати алергічні реакції, подразнення.

Зазвичай фізичні фільтри залишаються на поверхні шкіри, не потребують часу для поглинання шкірою і захищають шкіру відразу з моменту його нанесення.

- 4. Як правильно засмагати?

- Перш за все не можна приймати душ з гелем та милом перед походом на пляж, аби не порушити захисну функцію шкіри. Не вмиватися ніякими очисними засобами. Ніс, вуха і вилиці швидко обгоряють, тому для цих ділянок шкіри необхідно використовувати засоби з вищим SPF фактором. Не можна користуватися парфумами і дезодорантами, бо це може спричинити появу пігментних плям на шиї та підборідді.

Ці засоби підсилюють дію сонячних променів.

Треба бути й уважними у вітряну погоду. Людині здається, що прохолодніше, але якраз у таких ситуаціях часто обгоряють.

Не можна відвідувати пляж з 11 до 16 години.

Особливо діткам та гіпертонікам.

Сонячні опіки у дитячому віці можуть спричинити негативні наслідки. Не бажано засмагати тим людям, у яких є ендокринологічні недуги, великі родимки (невуси) і тим, у кого є схильність до утворення пухлин. Також варто відмовитись від сонячних ванн, якщо ви приймаєте антибіотики.

- 5. Як доглядати за шкірою, якщо шкіра обгоріла і болить?

- Якщо з’явилось почервоніння і температура, необхідно помити шкіру водою кімнатної температури після солоної морської води та прийняти парацетамол. Ні в якому разі не терти вражені місця рушником, лише промочувати паперовими рушниками. Потім нанести крем на основі пантенолу, не виходити на сонце протягом 2-3 днів і зберігати питний режим: щогодини випивати 1 склянку води.

Після опіків не можна приймати холодний душ. Це знижує імунітет.

Юлія Скорик радить засмагати помірковано, не перегріватися. Пацієнтам з алергією взагалі варто обмежити час перебування на сонці. Вагітні та діти повинні засмагати у затінку.

Для цієї групи людей необхідно обирати засоби для чутливої шкіри або для дітей.

Бувають випадки, коли людина засмагла частково. Аби тимчасово приховати косметичний недолік, можна використовувати пудру та креми з автозасмагою. Краще, каже Юлія Скорик, використовувати пудру-бронзант. Вона зберігає відтінок кілька годин, але абсолютно безпечна для шкіри.

Щодо кремів з ефектом автозасмаги неперевірених виробників, то лікар не радить користуватися ними тривалий час. Вони дають ефект засмаги на кілька днів.

Важливим атрибутом здорової засмаги мають бути окуляри. Лікар зауважила, що їх варто купувати лише у спеціалізованих магазинах. А для того, щоб засмага якомога довше тішила, треба користуватися спеціальними зволожувальними засобами.

Вони покращують стан шкіри і мають заспокійливий ефект. 

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Юлія Вознюк

Юлія Вознюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень