Як «безболісно» повернутися з відпустки: ТОП-5 порад від психологів

Як адаптуватися до роботи без зайвого стресу

Літо - у самому розпалі. Між тим, у липні частина людей вже побували у відпустці. Повертатися на роботу після кількох тижнів відпочинку дуже непросто. Особливо, якщо ваша робота виснажлива як фізично, так і морально.

Вчені виявили, що майже половина людей повертаються до роботи з іще більшим напруженням. Втім, навіть якщо вам пощастило потрапити до іншої частини - не надто розслабляйтесь. Дослідження також довели, що беручись за роботу після довготривалого відпочинку, організм може «підкосити» депресія.

Симптоми, на які варто звернути увагу: безпричинне небажання йти на роботу, сонливість, запаморочення, головний біль та біль у суглобах, паскудний настрій без видимої причини, пригнічений стан і спроби будь-якою ціною відтягнути повернення до роботи.

Психологи кажуть, що це - не банальні лінощі, а депресія, спричинена потребою адаптуватися і переходити з режиму відпочинку в активний робочий стан. Втім, вони знають, як допомогти працівникам перелаштуватися і «безболісно» повернутися до робочого процесу. І так…

Поверніться з відпустки за кілька днів до виходу на роботу

 

Вихід з відпустки - це насамперед зміна режиму дня, харчування і способу життя. В період адаптації імунна система відчуває стрес. Легше пережити такий стан допоможе комплекс вітамінів чи навіть настоянка валеріани, пустирника або ліки на основі женьшеню, елеутерококу, родіоли рожевої чи лимонника китайського. Це адаптогени, які покращують працездатність і полегшують пристосування організму до несприятливих впливів. Вони допомагають впоратись з психоемоційними та фізичними навантаженнями.

Крім того, в останні дні відпустки важливо висипатися і не братися за складні справи.

А ще, варто потурбуватися і про свою поінформованість: переглянути документи, останні новини, згадати, чим займалися до відпустки. Бажано також поцікавитися змінами, які могли відбутися на роботі, доки вас не було.

Впорядкуйте й систематизуйте - це один з найбільш дієвих антидепресантів. Допоможе будь-яка діяльність, що вимагає скрупульозності: приберіть речі у шафі, розберіть валізи, впорядкуйте фотографії, папери чи книги.

Спробуйте скучити за роботою

 

Налаштуйте себе на те, що вам хочеться повернутися на роботу. Розставте пріоритети. Пригадайте, для чого ви працюєте і для чого відпочиваєте. Шукайте позитивні моменти у тому, чим займаєтесь. Пригадайте, що вас найбільше тішить у роботі (окрім відпустки).

Заразом отримаєте шанс розібратися у собі - можливо, саме прийшов час змінити місце роботи чи навіть вид діяльності?..

Приготуйтеся до першого робочого дня

 

Пережити перший робочий день після відпустки нелегко. Психологи переконують, що ситуація ускладнюється, якщо вихід на роботу припадає на понеділок. Тому бажано повертатися посеред тижня - в середу або ж четвер. При цьому, четвер – найоптимальніший день для цього, адже всього за два дні на вас знову чекають вихідні.

Не починайте роботу одразу

 

Ваша психіка не готова відразу включитися у роботу, тому починати з надто важливих і складних справ не варто. Найкраще після відпустки спершу взятися за найбільш легкі й цікаві завдання - так вдастсья «розігнатися» без зайвих зусиль.

Спробуйте скласти план дій. На окремий аркуш випишіть усі проблеми і задачі: виберіть у списку найбільш привабливі та легкі завдання - з них і починайте.

Плануйте наступний відпочинок

 

Подумайте, як відпочиватимете наступного разу. До прикладу, восени. 

Психологи радять брати відпустку раз на сезон. Так легше пережити постійні навантаження. Такий відпочинок може тривати усього кілька днів, утім це має бути час для розслаблення і «перезавантаження».

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень