Як виростити міцну розсаду огірків: головні правила догляду, пересадки й поливу

Як забезпечити собі хороший врожай влітку

Розсаду огірків можна вирощувати у теплицях і парниках. А можна й вдома - прямо на підвіконні. Але щоб вона була здоровою і згодом дала хороший врожай, потрібно дотримуватися хоча б основних правил догляду за нею.

Особливо важливо це для регіонів із холодною довгою весною.

Вибір і підготовка насіння

Насамперед якість розсади, а, отже, і врожаю, залежатиме від вибору і підготовки насіння:

  • хоч насіння огірків і здатне зберігатися за сприятливих умов до 10 років, найкращою схожістю вирізняється 3- та 4-річне насіння;
  • недостатньою ефективними вважаються і гібридні сорти F1;
  • сорти огірків краще брати перевірені часом;
  • якщо використовується домашнє насіння, то його потрібно розсортувати - опустити у розчин солі (здорове насіння опустяться на дно);
  • для знезараження насіння треба витримати у розчині марганцівки, а потім промити;
  • насіння швидше проросте, якщо на декілька днів загорнути його у вологу серветку;
  • для висадки огірків на підвіконні - насіння, яке проклюнулося і проросло на сантиметр - потрібно загорнути у тканину і потримати в холодильнику декілька днів, щоб воно трохи загартувалося (однак куплене у відомих хорошою якістю фірм гібридне насіння обробляти і гартувати не потрібно).

Для вирощування розсади насіння слід садити в стаканчики або торф'яні таблеточки.

Важливим моментом є вибір строків посадки. Якщо розсада виросте занадто рано, пагони будуть тонкими і слабкими. Якщо ж посадити насіння надто пізно, воно не встигне дати хороший ріст і набратися сили.

Оптимальні терміни до висадки в ґрунт складають 3-3,5 тижні.

 Приготування субстрату і посів

Для висівання насіння треба правильно підготувати грунт. Оскільки виростити хорошу розсаду огірків можна лише на родючій землі, слід приділити субстрату для посадки особливу увагу.

Щоб розсада комфортно почувалася після пересадки у відкритий грунт, вона має вирости у подібному за структурою та хімічним складом.

При самостійній підготовці ґрунтової суміші треба взяти рівні співвідношення дерну, тирси, торфу або перегною. Після перемішування на кожне відро субстрату додається кілька столових ложок деревної золи для його знезараження. А можна придбати і готовий ґрунт.

Перемішаним субстратом заповнюють ємність, в якій планують вирощувати розсаду. Для вирощування розсади огірків насіння найкраще висіювати у стаканчики або торф'яні таблеточки.

 Як правильно виростити розсаду огірків

У кожен із стаканчиків слід висівати за 2 штучки насіння, не більше, і покрити стаканчик плівкою на 3-4 дні. Стаканчик чи іншу тару з насінням поміщають у тепле місце з температурою в межах +20...+25 градусів. При появі перших пагінців, плівку знімають.

Пам’ятайте, що якщо посадити більшу кількість насіння в одну маленьку ємність, то паростки будуть слабкими, а при пересадці пошкодиться коріння і рослина просто загине.

Огірочки треба висаджувати з тією грудкою землі, в якій вони росли. Це важливо!

З пророслого насіння після появи перших листочків потрібно залишити більш сильну рослину, а слабкий ж пагін обережно обрізати біля поверхні землі. Висмикувати його не можна аби уникнути пошкодження коренів іншого. Пагін, який залишився отримає більше простору і поживних речовин і швидко зміцниться.

 Догляд за зростаючими пагонами

При вирощуванні огірків на підвіконні треба стежити за розвитком сім'ядолей. Коли вони розкриються, краще знизити температуру у приміщенні до 16 градусів. Це дозволить запобігти витягуванню розсади. Таке явище спостерігається і при недостатній кількості світла.

Також варто знижувати температуру на ніч - приблизно на 5 градусів.

Поки розсада росте, її треба двічі підживити розчином сечовини і розчином нітрофоски з додаванням деревної золи. Доза для одного паростка - один стакан.

 

Якщо у вас стовідсотково якісний ґрунт - можна обійтися й без підгодівлі.

Протягом росту сіянців денна температура повинна підтримуватися в межах 19 градусів.

Важливий і правильний полив. Перезволоження приведе до загибелі паростків, тож потрібно проводити полив безпосередньо коріння, заливаючи відстояну воду кімнатної температури шприцом - вздовж стінок горщика.

Якщо розсада вирощувалась за всіма правилами, сіянці повинні відрізнятися міцними стеблами та корінням, мати щільні листочки з насиченим зеленим кольором. Оптимальна висота паростків в огірків на підвіконні - до 10 см.

Перед висадкою у відкритий ґрунт необхідно провести загартовування розсади, для чого слід знизити температуру в приміщенні приблизно до 13-14 градусів. Корисно влаштовувати для неї і повітряні ванни, виносячи кожен день на свіже повітря, але не піддаючи впливу прямих сонячних променів і вітру. Час витримки потрібно поступово збільшувати, починаючи з декількох хвилин.

 Пересадка в ґрунт

Огірки віддають перевагу рихлим і родючим ґрунтам зі слабокислим або нейтральним середовищем. Краще, якщо ділянка буде розташована трохи вище загального рівня ґрунту, тоді вода не буде застоюватися й можна буде розраховувати на хороший врожай.

Посадку можна здійснювати, коли вже тепло, сонячна погода, немає загрози заморозків, адже висаджені у холод сіянці можуть загинути. Температура повітря повинна бути не нижче 20 градусів.

Періодично треба проводити і сівозміну. Корисно висаджувати огірки на ділянки, де росли бобові, томати або картопля.

Уже підготовлені на ділянці лунки обробляються розчином марганцівки, перед посадкою у них вноситься перегній, перемішаний з городньою землею. Помістивши туди пагін, треба акуратно присипати його землею, спершу вологою, а зверху - сухою.

Якщо огіркова розсада вирощувалась в торф'яних ємностях, то потрібно краї торф'яного горщика помістити на одному рівні з землею, а потім полити водою.

Сіянці стандартних розмірів слід ставити в лунці у вертикальному положенні, а занадто довгі, в яких витягнулися стебла, укладати у похилому, акуратно засипаючи землею їх частину. Згодом ця зона теж вкорениться, давши міцну добре розгалужену систему.

Джерело: Ukr.Media

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень