Як розвивати власну креативність та навіщо це потрібно

У багатьох людей ізоляція та відсутність стимулу вбивають творчість

У багатьох людей ізоляція та відсутність стимулу вбивають творчість. Але є такі, для кого самотність підживлює творче мислення. На кожну людину, яка відчуває себе застряглою у творчому болоті наодинці з собою, знаходяться десятки інших, хто навпаки почувається більш продуктивним, ніж будь-коли.

То чому ж одні люди процвітають на самоті, а інші – переживають творчий блок? Оскільки обмеження нашої діяльності тривають, розуміння того, де і як нам знайти джерела натхнення, може допомогти повернути свою творчість тим, хто переживає ізоляцію.

Люди зачаровані творчістю. Це вже досить добре вивчена галузь, але вчені все ще досліджують процеси мислення, які в результаті перетворюються на натхнення. Творчість допомагає нам краще розв'язувати проблеми. Замість того, щоб опиратися на лінійний, логічний підхід, ваша творча сторона може підходити до ситуації з усіх боків. Будь то складна ситуація на роботі, чи просто монополія або ніч гри в покер з друзями – можливість розв'язувати проблеми та залишатись відкритим – це, безумовно, перевага. Творчість допомагає бачити речі по-іншому і краще справлятися з невизначеністю.

Дослідження показують, що творчі люди краще примірюються з невизначеністю, оскільки можуть адаптувати своє мислення, щоб пристосуватися до потоку невідомого.

Сенді Манн, старший викладач психології в Університеті Центрального Ланкаширу та автор книги «Наука про нудьгу: чим хороша нудьга», виділяє два конкретні протилежні фактори, необхідні для творчості:

стимул та нудьга, і каже, що реакція людей на нудьгу часто визначає, чи можуть вони використати творчі здібності в часи самотності.

Ті, хто зазвичай отримує свій творчий потенціал з чогось нового, частіше користуються електронними пристроями в ізоляції, оскільки це є одним зі стимулів. Як результат, їм може бути важче дати нудьзі опанувати собою, а це саме те, що їм потрібно, щоб бути більш креативними.

Але якщо ви насправді дозволите собі понудьгувати, ваш розум почне блукати та ви, врешті-решт, придумаєте щось більш креативне.

Тим, хто намагається достукатися до своєї творчості в цей безпрецедентний час, можливо, варто поглянути ще раз на творчий процес і навіть переосмислити те, як виглядає корисний стимул.

Часто людям важко стимулювати творчість саме через те, що їм важко відійти від застарілих концепцій того, як має виглядати творчий процес.

Тому необхідно розширювати горизонти «нового досвіду». Відкритість і готовність до нового досвіду не повинна померти, тому що ви застрягли вдома.

Наприклад, нові види «внутрішніх переживань», таких як ведення журналу або медитація, є доступними для всіх. Науковці довели, що ведення журналу своїх емоцій допомагає вашій творчості.

Тим, чиї творчі процеси зазвичай передбачають співпрацю, експерти радять приєднатися до віртуальних груп або поговорити з людьми, інтереси та ідеї яких відрізняються. Коли ви регулярно ведете ці розмови, творчість обов’язково з’явиться в якийсь момент. Вважається, що існує реальна можливість розкрити свої творчі здібності, якщо люди готові мислити нестандартно. Ключовим моментом є прийняття того, що старий спосіб вже не працює.

Проте, найважливішим для розвитку та запуску власної креативності є зменшення тиску та стресу, пов’язаного з тим, що необхідно щось створити. Це, на думку самих творців та експертів, має вирішальне значення у творчому процесі.

Якщо ви перестанете постійно думати про кінцеву мету, існує велика ймовірність того, що нові креативні ідеї прийдуть до вас набагато скоріше.

 

Найчастіше, коли ви починаєте змушувати себе, ваш мозок відключається і відмовляється співпрацювати. Отже, головне – не зациклюватися на творчості.

Креативність та творчість пов’язана з безліччю злетів і падінь та високим ризиком невдач. Ділитися власними витворами або навіть просто ідеями часто дуже важко, адже цим самим ви робите себе вразливим. Проте, участь у творчому процесі є важливим фактором, що впливає на впевненість, оскільки людина починає розуміти, що невдача є частиною процесу.

Як тільки ми починаємо розглядати невдачі як щось, що можна легко пережити, і щось, що допомагає нам рости та вдосконалювати свою роботу, ми можемо позбутися страху і спробувати нові речі, навіть якщо усвідомлюємо при цьому ризик провалу.

Важливо пам’ятати, що креативність – це не пасивний процес. Просто сидіти склавши руки та чекати поки натхнення вас знайде – це не що інше, як певний шлях до втрати мотивації та бажання щось робити взагалі. Натомість зосередьтеся на пошуку способів підвищити власну творчість. Шукайте речі, які вас надихають і допомагають зосередити свою увагу та розумову енергію на вирішенні завдання.

Радіо ТРЕК у Тelegram. Viber: 063-734-106-4

 

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень