Вживання смаженої їжі наближає смерть: Чим шкідливі наші улюблені страви
Чому потрібно якомога рідше готувати на олії
Дієтологиня Світлана Фус назвала декілька причин, чому шкідливо їсти смажене
Процес смаження змінює якість їжі та в рази збільшує її калорійність - їжа стає надто жирною.
Смачна хрустка скоринка має дуже низьку поживну цінність. Чим більше прожарена і товстіша скоринка, тим менше білка засвоїть ваш організм з такої їжі. ⠀⠀
Канцерогенні речовини, які можуть утворюватися з жиру при смаженні, дуже отруйні. Як вони виникають? У кожного жиру чи масла своя «точка димлення» – температура, при якій масло в буквальному сенсі димить. Саме після «точки димлення» в жирі лавиноподібно утворюються канцерогени. ⠀⠀
Справа в олії
У звичайній рафінованій соняшниковій олії температура кипіння становить близько 230 градусів. А ось, наприклад, у відомій оливковій олії «екстра вірджин» – від 160 до 216 градусів.
Тваринні жири димлять при 150-250 градусах, а скоринка утворюється при температурі близько 140-160 градусів Цельсія. Однак на плиті сковорода може розжаритися і до 300 градусів, тому будь-який жир можна перегріти. Чим темніший колір скоринки вашої їжі, тим більше канцерогенів в ній міститиметься.
Варто пам'ятати, що найбільш шкідливою смажена їжа є для «сердечників». Тому для того, аби жити довго і не мати зайвих проблем із серцем, варто потурбуватися про своє харчування.
Джерело: Главред
Радіо Трек: НОВИНИ