Віктор Цой тащився від Брюса Лі - вивчав кунг-фу, володів нунчаками, бився в кіно (ФОТО, ВІДЕО)

«Пожелай мне удачи в бою» - здається, це про східні єдиноборства

[media=193799]Наша редакція не могла оминути таку подію, адже багато слухачів/читачів вважають Цоя легендою, яка «досі живе». До цього часу точаться дискусії, як би реагував Цой сьогодні на події в Україні, стосунки із Росією…

30 років тому, 15 серпня 1990 року, не стало лідера групи «Кіно» і культового рок-музиканта Віктора Цоя. Він розбився під маленьким латвійським містечком Тукмус - заснув за кермом «Москвича», вилетів на зустрічну і врізався в «Ікарус».
[media=193797]Цой досі залишається останнім героєм російськомовної поп-культури. Крім музики його полюбили за роботи в кіно. Харизматичний мовчазний кореєць в чорній шкіряній куртці знявся в чотирьох фільмах. Журнал «Радянський екран» визнав артиста кращим актором 1989 року.
[media=193796]У тому фільмі хлопчакам напевно запам'яталася сцена, як Цой впевнено розправляється з купою наркоманів прийомами зі східних єдиноборств. У поєднанні із зовнішністю всім здавалося, що у Віктора чорний пояс по одному з видів бойових мистецтв - настільки спокійно він махав ногами і ухилявся від ударів гопників у підворітті.

Кумиром лідера «Кіно» завжди залишався Брюс Лі

[media=193808]Він побачив великого американського актора в 1982-му - в квартирі басиста «Звуки Му» Олександра Липницького. «У мене з'явився перший в компанії відеомагнітофон, і у них (з дружиною Мар'яною) стало обов'язковим пунктом відвідування моєї квартири з метою культурологічного розвитку, - згадував Липницький.[media=193800]

- Цой одразу став великим шанувальником Брюса Лі, побачивши у мене фільми «Кулак люті» і «Вихід дракона», і кожен раз, коли приїжджав, користувався будь-яким приводом, щоб подивитися їх ще раз».

Але Віктора більше приваблювали не ефектні панчі розкритою долонею і не шпагати між двох табуретів. Знайомі рок-музиканта хором відповідають, що Цой більше захопився духовною складовою кунг-фу і самими Брюсом. Колишній кочегар захопився єдиноборствами після знайомства із сходознавцем Сергієм Пучковим - з ним багато дружили в пітерської рок-тусовці.[media=193798]
«Віктор, швидше за все, хотів займатися навіть не кунг-фу, його вразили нунчаки - реманент для обробки зерна, селянська зброя. Але десь його це зачепило, швидше за все, у Брюса Лі. Стали ми ними займатися, і раптом з'ясувалося, що йому це вже не цікаво зовсім. Тоді ми почали займатися кунг-фу, і тут з'явився інтерес. Не якісь види східної зброї, не особливі стійки - це прийшло пізніше, коли він вже навчився розуміти цінність цього », - каже Пучков.

Але, тим не менше, Цой займався з Учителем всього рік і практично досконало опанував нунчаками.

Довше поєднувати тренування кунг-фу і концертні тури по всьому Радянському Союзу було практично нереально

Наприкінці 80-х в гості до Віктора приїхав фронтмен «Акваріума» Борис Гребенщиков.[media=193809]«Коли я побачив у Вітька на шафі зображення Брюса Лі, я зрадів, оскільки вже є, про що говорити. І там ще нунчаки висіли на стіні. Я за них відразу схопився і Вітька показав, що він з ними робить. А виходило у нього здорово", - згадує Гребенщиков...

Чи то в крові щось було, то чи що, але це справляло враження блискуче - майже Брюс Лі

Проте Цоя приваблювала в Лі не фізична сила - все друзі рок-музиканта згадують його лінь на гастролях і при написанні пісень, ніяких виснажливих тренувань характер співака б не витримав. Віктор знаходив в голлівудській зірці образ внутрішньої потужності і захоплювався його міцним характером. «Якось ми з Цоєм говорили про літературні та інших кумирів, і я згадав свого найулюбленішого Дон Кіхота, - писав музичний критик Артемій Троїцький.

Ні, це не мій персонаж, - сказав Цой, - він не сконцентрований, він слабкий». Мій персонаж - Брюс Лі, великий майстер кунг-фу

Фанати «Кіно» навіть знаходять любов до східних єдиноборств в одній з пісень Віктора. У треку «Место для шага вперед» артист співав: «У меня есть братья, но нет родных. И есть рука, и она пуста». Вже тоді в СРСР знали, що карате в перекладі з японської і означає «Мистецтво порожньої руки». Напевно це знав і Цой і залишив маленький «гачок» для слухачів.

Ту бійку у фільмі «Игла» Віктор поставив сам - у режисера Нугманова навряд чи знайшлися б гроші на спеціального хореографа поєдинків. «У сцені з боєм Вітя діє лаконічно і мало, він умів в 1000 разів більше. Що він робить - незрозуміло, але це цілком в дусі сучасного кінематографа, коли треба було показувати щось ефектне, - розмірковує Учитель Сергій Пучков.

В цілому весь образ Цоя перегукується з Брюсом Лі - небагатослівним героєм-одинаком, у якого внутрішнє превалює над зовнішнім. Нехай навіть і фразу «Пожелай мне удачи в бою» слухачі відносять до власних життєвих колотнеч, а зовсім не до поєдинків майстрів кунг-фу.

За матеріалами Eurosport.ru

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Олег Нечидюк

Олег Нечидюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень