Вакансій більше, ніж після Другої світової: німці прагнуть залишити українських біженців у себе

44% українських біженців кажуть, що хочуть залишитися у Німеччині

Європейські країни намагаються усунути дефіцит робочої сили завдяки українським біженцям, але це не вдається, хоча у багатьох переселенців є необхідна кваліфікація та освіта. Про це повідомляє Reuters.

Зокрема, частка українців з вищою освітою, що приїхали у ЄС ще до повномасштабної війни більша, ніж у приймаючих країнах.

53% українців у ЄС мають вищу освіту - це більше, ніж її мають німці, поляки та загалом громадяни Євросоюзу

Приплив мігрантів після масштабного російського вторгнення в лютому 2022 року міг би стати благом для східноєвропейських країн, де спостерігається гостра нестача робочої сили.

Однак через такі складнощі, як відсутність дитячих закладів і небажання визнавати професійні кваліфікації країн, що не входять до ЄС, вакансії залишаються вільними.

Складнощі з підтвердженням кваліфікації

Багатьом біженцям доводиться задовольнятися роботою, нижчою за рівень їхньої кваліфікації та освіти, без довгострокових перспектив кар'єрного зростання.

Світлана Чухил розраховувала пройти ліцензування в Польщі, щоб влаштуватися лікарем-ортопедом і фізіотерапевтом після того, як переїхала з України з двома дітьми. Однак у неї не виявилося якогось важливого документа

Мене не можна було найняти лікарем або фізіотерапевтом без підтвердження кваліфікації, — пояснила Чухіл в інтерв'ю журналістам.

Після стажування вона влаштувалася на дві роботи, не пов'язані з медициною, і водночас намагалася поєднувати напружений робочий графік із доглядом за доньками.

У Німеччині відкритих вакансій зараз більше, ніж за весь період з кінця Другої світової

За оцінками аналітичного центру Організації економічного співробітництва та розвитку, інтеграція згаданої групи біженців посприяла б розширенню ринку робочої сили в Європі та заповнила б дефіцит співробітників, що, зокрема, позначилося б на інфляційних процесах у ЄС.

Однак менше однієї п'ятої українських переселенців змогли працевлаштуватися: Берлін робить ставку на мовні курси, що згодом має допомогти біженцям знайти постійну роботу, яка відповідає навичкам.

44% біженців хочуть залишитися в Німеччині

Однак, за словами дослідника Ільдіко Паллмана, на практиці все впирається в незнання місцевої мови.

Нам терміново потрібне регулювання, яке б давало змогу всім тим, хто втік з України через війну, залишитися тут надовго, — сказав Енцо Вебер, експерт з ринку праці Німецького інституту досліджень зайнятості (IAB).

За його словами, це б усунуло значні перешкоди не тільки для біженців, а й для роботодавців.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень