Російська замість української: біженці про реалії навчання у Німеччині

Мами розповідають про труднощі

Лілія Старченко, мати 11-річного школяра, розповіла НУШ про навчання сина у 6 класі німецької школи, у місті Ноймаркт (Баварія).

Як тільки ми приїхали в Німеччину (у березні), Андрій спочатку був у класі лише з українськими дітьми. Тоді вони посилено вивчали німецьку мову. Уже з вересня він навчається разом із німецькими дітьми. Українську мову, літературу чи історію не викладали ні там, ні там, – розповіла жінка.

Лілія також зауважила, що багато батьків бояться, що після повернення в Україну їхнім дітям не зарахують результати навчання в іноземній школі. Тому діти змушені тягнути навчання одразу у двох школах.

Наш українських класний керівник за власної ініціативи проводить онлайн-консультації з української мови для дітей, які перебувають за кордоном. З решти предметів просто надсилають завдання і син виконує їх у вільний від німецької школи час. Але це все дуже важко, – розповіла жінка.

 

Фото - ілюстративне

Інша мама, Світлана, мешкає разом із сином у Саксонії-Ангальт. Там школяр відвідує третій клас у німецькій початковій школі.

У деяких початкових школах (Grundschule) для 1-4 класів дирекція зробила окремо Willkommensklasse (вітальні класи) для українців. Там викладають українські вчителі. Мій син у третьому класі завдяки їм вивчає українську мову, читання, математику та «Я досліджую світ». Але це все дуже залежить від школи й дирекції, – поділилася мама третьокласника.

Ще одна мама шестикласниці, яка проживає в Саксонії (анонімно), розповіла, що в одній із місцевих шкіл українським дітям викладають російську замість української.

У нашій школі немає предметів українознавчого компонента. Моя дочка вчиться зараз в українському класі, але вивчають там німецьку, математику та російську мову, яку викладає німецька вчителька. Тому ми паралельно вчимось в українській школі онлайн. Але дитина не все встигає, бо з української школи надсилають багато матеріалу на самостійне опрацювання, – поділилася жінка.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень