Переходимо на українську: 7 перевірених способів, які допоможуть дорослим і дітям

Переконайтеся у цьому самі

Підготовлено за підтримки маркетплейсу Букі: https://buki.com.ua/tutors/molodshi-klasy/

З початком повномасштабної війни в Україні багато російськомовних українців вирішили переходити на спілкування державною мовою та заохочують до цього і своїх дітей.

Таке зростання національної свідомості обумовлено бажанням відокремити себе від «руського миру», щоб не мати нічого спільного з загарбниками.

 

Перейти на українську з іншої мови нелегко, особливо дітям. Проте є кілька способів, які допоможуть швидко заговорити українською і дорослим, і дітям

Найперше, що треба усвідомити – для дітей різних вікових категорій методи заохочення треба теж різні. Перше, з чого треба почати – навчання. Сьогодні діти переважно навчаються онлайн і викладання в українських школах ведеться державною мовою. Проте однокласники вашої дитини вже звикли, що вона спілкується російською й можливо й самі говорять нею.

Щоб уникнути незручностей й стресу, варто обговорити цей аспект з викладачами і репетиторами. Пояснити, що дитина може постати перед труднощами в спілкуванні, читанні, та попрохати підтримки. 

На такі ситуації педагоги повинні реагувати з розумінням та теж бути зацікавленими в тому, аби заохотити учнів переходити на українську. Також викладачам варто проявляти терпіння, поки цей процес буде відбуватися. Якщо в дитини російськомовний репетитор, то треба не соромитися, попрохати його теж спілкуватися українською. При відмові краще змінити викладача.

Друге, що допоможе швидше звикнути спілкуватися державною мовою – це зміна оточення. Тобто, треба зробити так, щоб якнайбільше розмовляти та читати саме українською. Таким чином буде спрацьовувати й зорова, і слухова пам’ять, перехід буде більш м’яким. В цілому, можна відокремити 7 методів, які підійдуть не тільки дітям різних вікових категорій, а й дорослим в переході на українську.

Перший: власний приклад

Цей спосіб підійде і малюкам, і школярам, і підліткам. Діти завжди наслідують дорослих, тому якщо батьки перейдуть на спілкування українською мовою скрізь, в тому числі і вдома, малеча поступово теж почне нею спілкуватися.

Якщо син чи донька запитають, чому відбуваються такі зміни, батькам треба доступно пояснити причини та мотивацію. Використати можна різні аргументи, але основною повинна бути думка про бажання підкреслити національну ідентичність. Підліткам пояснити, що впевнене володіння українською полегшить навчання і вступ до ВНЗ, відкриє більше можливостей при працевлаштуванні.

Дуже добре, якщо цю ініціативу батьків підтримають і інші родичі, так перехід і дорослих, і дітей буде простішим та природнішим. 

Другий: зробіть своїми союзниками соцмережі та девайси 

Комп’ютери, смартфони, планшети, а також спілкування в соціальних мережах стали звичними складовими дозвілля сучасних дітей. Їх можна перетворити на своїх союзників у переході на українську. Спершу – встановіть саме державну мову мовою інтерфейсу всіх девайсів. Потім – знайдіть та порекомендуйте дитині цікаві блоги в TikTok: вчителів, дослідників чи просто розважальні. Наприклад: viktoriiaoksana (філологині), shymanovski (вчитель української мови), natalia_venhryn (математика), zno_natali (репетитор та викладач української мови) тощо.

Ще можна скачати додатки для навчання українською мовою. Наприклад, корисний за стосунок «Вивчаю – не чекаю» для учнів 1-4 класів. В цьому додатку містяться інтерактивні уроки, де в ігровій формі викладається українська мова, математика.

Третій: розваги українською

Читання улюблених книг українською чи прослуховування подкастів не тільки допоможуть цікаво провести вільний час, але й стануть чудовим інструментом для практики української мови. Також можна купити настільні ігри українською, які стануть чудовим варіантом проведення дозвілля при відключеннях світла.

Четвертий: проводьте та підтримуйте українські челенджі

Така розвага сподобається дітям різного віку і дорослим. Для малечі можна запустити наступні челенджі:

  • вивчити пісеньку, вірш;
  • виписати в словничок та вивчити 20-30 нових слів за тиждень;
  • підписати листівку другу українською.

Підліткам цікавіші будуть наступні виклики:

  • запис ролику українською в TikTok;
  • запис власного мініподкасту;
  • завести свій україномовний блог.

Головне при цьому вказати конкретний результат та підготувати гарну винагороду. Подібні способи також діють і на дорослих. Можна з друзями вчити пісні чи вірші українською, а потім виконувати їх в компанії, писати твори чи поеми та зачитувати один одному тощо.

П’ятий: висловлюйте думки українською

Ця порада актуальна як для дорослих, так і дітей. Старайтеся самі висловлювати власні думки українською, та спонукайте до цього доньок та синів.

Шостий: дивіться фільми українською

Це можуть бути як новинки, так і улюблені кінострічки або мультики. Шукайте українську версію озвучування, сьогодні це не проблема, та проводьте дозвілля з користю.

Сьомий: слухайте українських виконавців

На нашій сцені багато крутих гуртів та артистів, які виконують пісні українською мовою. Якщо ви не знайомі з їх творчістю, то радимо цим зайнятися. Знайти вітчизняних виконавців можна на любий музичний смак: рок, поп, фолк, хіп-хоп. Інакше кажучи, кожен зможе підібрати в плейлист класні пісні українською.

Звісно, перехід на українську буде поступовим і потребує часу. Дітям це дається легше, вони загалом швидше вчать мови, в тому числі та іноземні, тому більшою мірою від батьків вимагається проявити підтримку та бути прикладом. Особливо це важливо зараз, коли діти навчаються та здобувають нові знання в умовах війни.

Наостанок підсумуємо, що перехід на українську мову – це наразі нагальне та актуальне питання для кожного з нас. Вкрай важливо не тільки усвідомити свою національну ідентичність, а й проявити її публічно. Зараз на нас дивиться і слухає весь світ, тому важливо, щоб нас почули саме українською. Тільки так нас навчаться сприймати як окрему від росії державу та зрозуміють ціну, яку зараз нам доводиться платити за свою свободу та можливість залишатися українцями.

* на правах реклами 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Аліна Тис

Аліна Тис

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень