Українські діти матимуть серйозні проблеми – експертка з освіти про навчання наших школярів за кордоном

Науковиця спрогнозувала, який предмет буде складно опанувати дітям в Україні

Тривогу забили в Польщі.

Соціолінгвістка, мовознавиця, дослідниця Інституту славістики Польської Академії Наук Ольга Шевчук-Клюжева у своєму блозі на osvita.ua висловила стурбованість можливими проблемами наших школярів, які повернуться в Україну після тривалого навчання за кордоном.

Вона зазначає: за офіційними даними, майже 500 тисяч українських дітей зараз здобувають освіту за межами України.

Українські діти інтегровані в національні системи освіти різних країн, і ця інтеграція є досить специфічною: діти після короткого адаптаційного періоду (переважно без замірів його результативності) потрапляють у повністю іншомовне освітнє середовище.

Більшість українських дітей не має можливості вивчати українську мову, перебуваючи за межами України, якщо ми, звичайно, говоримо про державні школи приймаючих країн Європейського Союзу.

 

Зв’язок із українською освітньою системою, по суті, перервано, і як його відновлювати, мені здається, має хвилювати нашу владу.

Ольга Шевчук-Клюжева висловила сподівання, що профільне міністерство актуалізує це питання на рівні урядів європейських країн, принаймні небайдужі українські громадяни, які вболівають за інтереси української мови та держави, все для цього роблять.

Не проблема Польщі

Найбільша кількість українських дітей шкільного віку зараз перебуває у Польщі – майже 200 тисяч. Жодного окремого документа, який урегульовував ситуацію в питанні освітніх і культурних потреб вимушених мігрантів із України, поки не створено. І це не проблема Польщі, це бездіяльність української сторони.

Із усією професійною відповідальністю я можу запевнити вас, друзі, що після цього академічного року українські діти матимуть серйозні проблеми з володінням українською мовою як рідною (першою, або другою). Це не трагедія, а закономірний наслідок перебування в іншомовному освітньому середовищі і відсутність доступу до української мови поза родиною (а в деяких випадках і в межах родини).

 

Як вирішити ситуацію?

Ситуацію можна спробувати виправити, і до неї точно треба готуватися українській системі освіти – мати не лише стратегічне бачення, а й інструментарій впливу та план практичних кроків…

На жаль, Україна питання появи українських освітніх закладів за кордоном не дуже активно лобіює, хоча попит на українську освіту, зважаючи на кількість вимушених мігрантів, просто шалений, і за кількістю охочих бути учнями українських закладів освіти різних офлайн-форматів (загальноосвітні школи, суботні школи, розмовні клуби тощо) по всій Польщі могло бути набагато більше, ніж є на сьогодні.

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень