Еліти в Англії не йдуть у програмісти, а діти не повертаються зі школи вареним овочем, — спостереження українки

Чому не так часто обирають ІТ та як побудована система навчання?

Оксфордський університет

Олена Северенчук, керівниця благодійного фонду savED, у минулому – Head of Communication в Малій академії наук України. Мама трьох дітей, зараз через війну живе з ними у Великій Британії, поділилася своїми спостереженнями про освіту у цій країні з журналісткою Вікторією Сидоровою:

Шість навчальних днів з 8:30 до 17:00, 57 годин навантаження, 9-10 уроків щодня, 21 предмет. Це не магістерська програма в Кембриджі. Не спринт із виживання й емоційного вигоряння. Це 7-й клас британської школи (6-й української). Щоправда, приватної. Але я б не сказала, що в Британії приватні школи кардинально відрізняються від державних.

Так Олена Северенчук розбила міф про «легке» навчання за кордоном.

І уточнила:

Цифри – це завжди цікаво. І показово. Взяти хоча б 13. Це кількість годин предмету. Одного. І це не математика. Не англійська. А спорт. 13 годин фізкультури! У середу – 5 годин поспіль.

Олена Северинчук

Жінка відзначила, що цей урок максимально схожий на наш класичний урок фізкультури. Одна година плавання. 11 годин – ігри. Навесні – крикет. Зараз, восени, хокей на траві. Ключки, захист для зубів, наколінники – усе серйозно.

Ігри – це не про великий спорт. Хоча змагання тут регулярні. Ігри – це стратегія, командна робота, взаємопідтримка, право на помилку.

 

Математика та інформатика: 

Math – 6, інформатика – 1. Разом 7 годин. Тут немає програмування. Є базовий курс комп’ютерної грамотності.

Що престижніша школа, то менше інформатики і ґаджетів у принципі. Тут вважають, що еліти не йдуть у програмісти. Вони працюють над стратегією держави, вони – майбутні архітектори систем.

Та й зарплати програмістів в UK не в 10 разів вищі, аніж у вчителя, менеджера чи медсестри. Тому немає такого ажіотажу, як в Україні. І мови програмування вивчають лише в старшій школі, якщо підліток обрав для себе цей напрямок.

Мова та література: 

English – 5, ESOL (англійська для неносіів) – 2, Spanish – 2, French – 2, German – 2. Разом - 13 годин - одночасно три іноземні мови. Радше для ознайомлення, фану та культурологічного екскурсу. У старшій школі можна обрати вивчення мови або мов поглиблено.

Літератури окремо немає. Вона інтегрована в мову.

Природничі дисципліни:

Biology (біологія) – 2, Chemistry (хімія) – 2, Physics (фізика) — 2. Разом – 6 годин. Інтегрований курс Science (наука) закінчується в початковій школі (6-й клас).

Ніхто не зубрить терміни та параграфи. Налити в памперс води та створити штучний сніг, дослідити мікробів на поверхні, виміряти гучність голосу – максимум інтерактиву й досліджень.

Формули й задачі є. У старшій школі, А поки кілька років на те, щоб жвавий розум таким і лишався.

Планшет – як ручка

У кожного свій персональний ґаджет. Якщо ґаджетом не забезпечує школа і не можуть купити батьки, його обов’язково надасть Council.

Тут це така сама базова потреба, як і ручка чи зошит.

Чому дитина не повертається додому вареним овочем? 

  • Академічні предмети до обіду парами. Це дуже полегшує життя як дітям, так і вчителям.
  • Великі перерви. 25 хвилин після 3-го уроку, 65 хвилин після 5-го. Це обід, під час якого багато спілкування з друзями, і ще хвилин 30 на просто потусити або повалятися на траві.
  •  Після обіду творчі предмети, зрідка мови або спорт.
  •  Багато перебування на вулиці, багато руху.
  •  Позитивна дружня атмосфера. Учителі різні. Утім, підтримка і повага до дитини – понад усе.
  •  Уроки динамічні. Ніхто не сидить весь час за партою. Постійно щось відбувається. Якийсь двіж. Тому час не тягнеться, а летить.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень