Без мозкового надриву: українка порівняла навчання у Німеччині та Україні

Німці роблять акцент на фізичному, а не інтелектуальному розвитку

Фото - ілюстративне

Принаймні у початковій школі.

Одеситка Олена Рудякова має доньок-двійняток десяти років, які відвідують школу в Бургведелі (Німеччина), поділилася своїми враженнями від навчального процесу з виданням НВ.

Українка розповіла, що у Німеччині відвідування дітьми навчального закладу, особливо у молодшому та середньому віці, є обов’язковим навіть для нерезидентів.

Якщо дитина не ходить до школи, батьків штрафують на пристойну суму, йдеться про тисячі євро.

Тому перше, що зробила Олена після приїзду до Німеччини – оформила шкільні документи для дівчат.

Мовний бар’єр

З однокласниками доньки порозумілися сумішшю жестів та англійської, якою до них звертаються і вчителі. Щодо виконання завдань, то в німецькій школі, на відміну від української, діти не пишуть у чистих зошитах від руки — їм видають аркуші А4 з картинками та друкованими завданнями, куди просто потрібно вписати відповіді.

Ми все це проганяємо через перекладача за допомогою камери на телефоні.

Олена з доньками

Навчальний процес

У німецькій молодшій школі серед переліку предметів — математика, німецька та англійська мови, текстиль (наші уроки праці), мистецтво (музика) та спорт (фізкультура).

На уроках німецької в окремій аудиторії донькам роздають планшети з інтерактивним заняттям з вивчення мови.

Натомість з математикою немає проблем — в українських школах доньки Олени звикли до більш насиченої програми. Тут вони знову переводять центи у євро і дециметри у сантиметри, хоча вдома це проходили рік тому.

 

Побутові навички

Уроки текстилю для німецьких дітей проходять без поділу на хлопчиків та дівчат — усі однаково шиють, вишивають і в’яжуть.

Також, окрім фізкультури, у розклад німецьких школярів тричі на тиждень включено уроки велосипедів. Є практика, коли діти мають приїжджати до школи на велосипедах, а є заняття з теорії - коли вони вивчають правила дорожнього руху.

Школярі їздять з учителем по путівцях і тренуються показувати рукою повороти машинам.

Це було приємне здивування для мене, адже тут це дуже корисно: у Німеччині велосипедисти виступають на рівні з автомобілістами, їх навчають з першого класу.

Школа у Німеччині. Фото DW

Оцінювання

Під час навчання маленькі українки оцінок не приносять.

Наприкінці навчального року, у липні, дівчаткам видали аркуші з переліком предметів та балами, причому чим нижчий бал — тим краще.

Наприклад, 1 — це круто, 5 — щось не встигаєш. Також у цих аркушах є опис психологічного стану дитини, її взаємодії з однокласниками та вчителем протягом навчального року.

 

Висновки:

Німецька система освіти в молодших класах робить акцент не стільки на інтелектуальному навантаженні, як в Україні, скільки на фізичному розвитку дитини та на прищепленні їй побутових навичок.

Після кожного уроку діти виходять на майданчик пограти, їздять на велосипедах, часом навчаються в лісі, отримують інтенсивні тренування на спорті та­ регулярні походи в басейн.

У наших школах зазвичай немає такої кількості фізичної активності.

Може тому вчителі в Німеччині більш розслаблені, тут немає надриву, тут все не потрібно робити суворо, швидко і багато.

Тут навпаки присутня поблажливість до дитячого пустощів.

Фото ілюстративне

Тому доньки Олени не мають втоми від школи, хоча літні канікули тривали лише з 15 липня по 21 серпня.

У Німеччині навчальний рік стартує наприкінці серпня, але єдиного 1 вересня немає - день залежить від кожного конкретного регіону, селища та навіть школи.

Через те, що у німецькій програмі немає цієї мозкової напруги, але є часта зміна картинки, школу мої діти сприймають як навчальний табір і чекали закінчення канікул з нетерпінням, - розповідає одеситка.

 

Тому поки що єдина складність — мовний бар'єр, через який вони не можуть ще більше спілкуватись із новими друзями.

 

 

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень