У Рівному подорожчає холодна вода

Уже в червні

Наприкінці травня Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, затвердила тарифи на послуги холодного водопостачання та водовідведення. І хоч платіжки із новими цифрами споживачі «Рівнеоблводоканалу» отримають лише в липні, нарахування за надані послуги по нещодавно затверджених тарифах підприємство почне робити вже з червня. Одразу після того, як відповідна постанова НКРЕКП буде офіційно опублікована.


Підприємство «Рівнеоблводоканал» - не дотаційне. Тобто, існує шляхом зібраних від своїх споживачів коштів за надані послуги. Тож цілком логічно, що зі здорожчанням основних складових тарифу, підприємство змушене переглядати й вартість своїх послуг.


Згідно із рішенням НКРЕКП новий тариф для споживачів «Рівнеоблводоканалу» зросте на 1 грн 28 копійок із ПДВ. Тобто, якщо чинний тариф складає – 19 гривень 28 копійок, то буде – 20 гривень 57 копійок за один метр кубічний водопостачання та водовідведення разом.

Таким чином послуга водопостачання здорожчає на 96 копійок і на 32 копійки послуга водовідведення.


Подорожчає на 20 копійок і вартість водовідведення для КП «Здолбунівводоканал», стічні води якого, обласне водопостачальне підприємство очищає на очисних у Квасилові. Тож з наступного місяця вона складатиме 3,74 грн за метр кубічний.


Варто зазначити, що востаннє тариф на холодне водопостачання та водовідведення затверджували у жовтні минулого року. Відтоді, окрім тарифу обласного водопостачального підприємства, чимало змінилося.

Зокрема, зросла вартість електроенергії на 5%, з 1 грудня минулого року збільшився і прожитковий мінімум для громадян що працюють , що, зрозуміла річ, вплинуло на ріст зарплатні працівників підприємства. А відповідно — і на обсяги відрахувань до бюджету єдиного соціального внеску. Змінилися і ставки податку за спец водокористування і надра на 2,2% Це лише кілька складових, через які підприємство весь цей час змушене було працювати у збиток. За підсумками чотирьох місяців, кажуть на «Рівнеоблводоканалі», вийшло мінус 11 мільйонів гривень.

 На жаль, питання затвердження тарифів для комунальних підприємств – ліцензіатів НКРЕ КП досі знаходиться більше в політичній, ніж в економічній площині.  Тому виходить так, що наш тариф постійно «доганяє» вартість основних його складових. Зокрема, електроенергію та мінімальну заробітну плату.

Проблема ще й в тому, що решта витрат підприємства залишається на рівні попереднього року. Наприклад, вартість паливо-мастильних матеріалів, яка за цей час суттєво зросла. Тобто, навіть новий тариф не покриватиме витрати підприємства повністю, бо відстає від економічних реалій на рік, - говорить директор «Рівнеоблводоканалу» Андрій Карауш.

 

До слова, системна робота «Рівнеоблводоканалу» над зменшенням витрат підприємства вже дала свої перші позитивні результати. Зокрема, на 5,5% вдалося зменшити видатки на реагенти. Цього місяця в порівнянні із січнем зменшилось і споживання електроенергії на 400 тисяч кВт год. Однак, поки що у загальній системі витрат підприємства, які на сьогодні складають 180 мільйонів гривень на рік — це ще крапля в морі. Тож говорити про стримування росту тарифів шляхом зменшення витрат, ще зарано.

За словами пана Карауша, не збільшувати тариф на послуги «Рівнеоблводоканалу» можна було б, якби держава передбачила механізм відшкодування збитків. А такого немає. Тож виходить, що довелося б покривати витрати на електроенергію чи зарплату працівникам підприємства коштом інших статей, наприклад, ремонтів мереж, скорочення кількості працівників, яких і без того сьогодні бракує, чи переведення міста на погодинну подачу води. Але погодьтеся, штучно утримувати тариф внаслідок погіршення якості послуг було б не правильним.

Повідомляє "Рівнеоблводоканал"

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень